Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Защо 7000 инвалиди остават без личен асистент?

Здраве
14:55 - 07 Февруари 2020
3904
Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Защо 7000 инвалиди остават без личен асистент?

Управляващите търсят причината за оставането на 13 000 инвалиди без асистент в закона на Мая Манолова за личната помощ, който е от лятото на 2019 г. Ако този закон има дефекти, защо управляващото мнозинство го гласува? Това попита пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

„Националната програма, по която 6000 българи с увреждания ще получат асистенти, защо не е приета по-рано, за да няма прекъсване в началото на годината? Какво правят тези хора от декември до март? Има толкова много въпроси, които стоят без отговори”, смята д-р Виткова. 

„Как така са определили бройката 6000 човека да имат помощници? Останалите 7000 души какво ще правят?”, продължи с въпросите бившият здравен министър.

По думите й Законът за личната помощ се приема с цел да коригира дефектите, които се виждат след 2017 г. В същото време има обвинение, че той е създал проблемите. „Видно е, че той не е създал проблемите, но не ги е решил”, категоричен е медикът.

Вчера правителството отпусна 16 млн. лв. за финансиране на Националната програма за домашна грижа. Парите са част от националния план за заетост за 2020 г. на обща стойност 73 млн. лв., разясни социалният министър Деница Сачева.

Програмата ще осигури асистенти за 924 души с тежки увреждания и 4977 души над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Хората, за които ще бъдат осигурени асистенти, вече са подбрани и няма да има кандидатстване. Програмата се очаква да заработи от 1 март.