Д-р Семерджиев: И вторият мандат за кабинет няма шанс!

В Здравната каса трябваше да има около 770 млн. лева повече, твърди бившият здравен министър

Новини
19:21 - 20 Декември 2022
2759
Д-р Семерджиев: И вторият мандат за кабинет няма шанс!

"Вторият мандат за съставяне на кабинет няма шанс. Декларации ще чуваме всякакви, декларациите са само думи", заяви д-р Илко Семерджиев - бивш здравен министър от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Той припомни, че и кандидатът на ГЕРБ/СДС е направил предложение за приемане на програмна декларация, но не се е получило.

Запитан дали от лекар става добър премиер, той припомни, че политиката също е професия и за нея се изисква сериозна подготовка.

„Акад. Денков има административен, управленски и политически опит, вероятно е придобил такива умения, въпросът е какво ще видим като предложения на персони. Предварително бяха поставени толкова много червени линии, че не съм оптимист”, обясни в предаването „Денят на живо” бившият здравен министър.

За удължителния бюджет той каза, че няма да се постигнат увеличенията за 2023 г.

„БВП през 2021 г. бе 139 млрд. за 2022 г. се изчислява на около 165, а за 2023 г. достига до около 180 млрд. лева. В Здравната каса трябваше да има около 770 млн. лева повече”, каза Семерджиев.

Относно парите за здравеопазване той каза, че има намаление и удължаването на бюджета няма да бъде добре за здравната система.

„С около 1/12-та от 2022 г. тези 770 млн. лева няма как да бъдат включени в бюджетите на здравеопазването. МЗ през 2020 е имало около 1,1 планирани разходи, през 2021 г. намаляват на 969, а през 2022 г. – на 825 млн. Ако ще харчим 1/12-та от тези намаления, това не е добре”, обясни бившият здравен министър.

Опашката от липсващи лекарства продължава, допълни Семерджиев.
„Инсулините се покриват на 100% от държавата и да липсват е непростимо”, обясни той.

Като специалист Семерджиев обясни, че наскоро е публикувано изследване, че при парацетамола (аспирин, ацетизал) има странично действие – рисково поведение, липса на емоционална съпричастност.

„В момента само лекарите знаят това, хората могат да си купят и да не знаят допълнителните ефекти – висока степен на отчуждение, за вземане на решения, които в обичайна среда не би взел”, каза още Семерджиев.

Той обясни, че ако предписаното лекарство от лекаря бъде подменено, към момента няма обратна информация към медика, който го е изписал.

„Бялата електронна рецепта нека я има, но тя не може да отмени хартията. Няма причина на лекаря да му бъдат отнети правата, когато няма достъп до интернет или до устройства да може да лекува”, допълни Семерджиев.