Д-р Симидчиев: Голяма част от населението ни е незащитено от COVID-19

90% е вероятността за нова епидемична вълна, предупреди пулмологът

Новини
21:33 - 26 Юли 2021
2384
Д-р Симидчиев: Голяма част от населението ни е незащитено от COVID-19

С много голяма вероятност през есен ни чака нова епидемична вълна. Вероятността е над 90%. Имаме голяма част от населението, което е незащитено. Българското население е поставено в неизгодно положение. Тези, които официално са преболедували не са много, както и ваксинираните. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Част от ваксинираните могат за кратко време да са преносители на вируса. Рискът за останалите така става много сериозен“, предупреди той.

„Има държави, в които няма ваксини и те плачат, докато у нас имаме избор, но не се ваксинираме“, отбеляза пред Би Ти Ви д-р Симидчиев.

„Този вирус е еволюирал. Той потиска клетъчния имунитет. Ваксинирането трябва да се прави дори при преболедувалите“, обясни той.

Според него нова вълна на COVID-19 е с 50% вероятност да има през август и 90% през септември-октомври, като пикът ще се дължи на Делта варианта. Дотогава е добре да имаме изградено ниво на антитела. Преболедуването на COVID-19 се равнява на една доза ваксина, подчерта д-р Симидчиев.

„Децата не са първи приоритет за ваксинация. Хората с хронични заболявания и възрастни са приоритетни, защото иначе ще ги загубим. Ако имаме елегантен и безопасен метод за справяне с болестта, това е ваксинацията“, предупреди той.

На въпрос правилно ли се управлява пандемията, пулмологът заяви: „Ако целта е да имаме минимални мерки – ние сме първенци, но ако целта е да имаме минимален брой жертви – не сме. Над 2,5 млн. човека вече са загинали от тази инфекция. Това се дължи на фактът, че вирусът мутира и бързо се разпространява, освен това ние гледаме индивидуално на проблема, а не в полза на обществото“.

Във връзка със ситуацията в болница „Пирогов“ той заяви: „Когато правилата не се спазват от това страдат лекарите. Нашата система работи при сериозен недостиг на средства. Видях един доклад на МЗ, в който бяха упоменати редица нарушения. Когато говорим за спешност, първото, което се сещаме е „Пирогов“. Повечето от болниците, работещи по спешност, трябва да са добре финансирани, но да се спазват правилата“.