Д-р Симидчиев: Не е времето да ваксинираме и децата срещу Covid-19

Новини
10:55 - 17 Май 2021
2873
Д-р Симидчиев: Не е времето да ваксинираме и децата срещу Covid-19

Децата не боледуват тежко. При тях все още нямаме голям риск - поне при тези варианти, които имаме до момента. Това пулмологът и бивш депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев по Bulgaria ON AIR.

"Децата не са резервоар на тежка инфекция и не натоварват здравната система, но са начин на разпространение на инфекцията, позволяват й да циркулира в обществото повече. Ако искаме да намалим смъртността и тежестта върху здравната система, трябва да ваксинираме рисковите групи - възрастните, болните, хората, които работят в рискови сектори", заяви специалистът.

Той добави, че ако все пак целта на ваксинационната кампания у нас е да се намали разпространението на заразата, България може да си позволи да ваксинира и деца. Но според пулмолога това ще усложни допълнително логистиката и сега не е времето на такова разширение на обхвата. Д-р Симидчиев отговори и на въпроса дали е нужна и трета доза ваксина. 

"Зависи от активността на процеса. Ако имаме зараждащи се нови пикове в близко бъдеще, това може да е важна опция. Същевременно, ако угасне пандемичният процес, поставянето на трета доза може да не е толкова спешно. Тя може да ограничи възможността ваксината да бъде прилагана на хора, които не са ваксинирани, все пак количествата са предвидени за две дози при повечето хора", посочи той.

 
Той повтори становището на регулаторните власти - необходими и достатъчни са две дози ваксина срещу Ковид-19.

"При всички положения Индийският вариант е много по-заразен, много по-лесно се разпространява от другите варианти. Доколко е по-тежко протичащ от другите варианти, е друг въпрос", изтъкна пулмологът.

Нужно е да се съберат достатъчно данни в генетична обстановка, в популации, които не са само в Индия, стана ясно още от думите му.

"Индийското население е с различна генетична настройка спрямо европейското, може да има и различна тежест. Индия беше относително по-пощадена преди това, имаше по-малко заразени с класическите варианти. Може да се окаже, че предварителната инфекция и ваксинационният процес в Европа ще ограничи разпространението, скоростта и тежестта на заболяването", обясни д-р Симидчиев.