д-р Спасков: Проблемът с медицинските сестри не е само заради заплащането

По последни данни медицинските сестри в страната са под 25 хиляди, а 40 000 не достигат

Новини
13:00 - 21 Май 2023
4491
д-р Спасков: Проблемът с медицинските сестри не е само заради заплащането

Проблемът с липсващите медицински сестри е много болезнен. Много малко се прави за това да привлечем нови жени, които да работят като медицински сестри. Това коментира по НОВА бившият директор на „Пирогов” доц. Спас Спасков.

„Необходимо е политическо решение, че тази дейност трябва да бъде допълнително стимулирана. Ако ситуацията се задържи, каквато е в момента, най-вероятно ще търсим всякакви медицински специалисти от чужбина”, посочи още той.

Според него проблемът с медицинските специалисти не е свързан само със заплащането на труда. „Той е по-комплексен. Отнася се до обучение на кадри и доставка на съответната апаратура. Това е сложен, комплексен въпрос. Трябва стратегия”, подчерта доц. Спасков.

Около 40 хиляди медицински сестри не достигат в България, а на година се дипломират 700, от които една трета веднага напускат страната. 

Медицинските сестри в България са 24 281, като средната им възраст е 53 години. До 45-годишна възраст са 36 процента от тях.

По последни данни медицинските сестри в страната са под 25 хиляди. За да се осигурява необходимото обслужване на пациентите и за да е „спокойна“ системата, са необходими още 30 хиляди медицински сестри, които да работят в болниците. Допълнително още 10 хиляди медицински сестри са необходими в помощ на общопрактикуващи лекари, на медицински центрове, за училища, детски градини и ясли.

В проучване на Международния съвет на сестрите е доказано, че увеличаването на броя на медицинските сестри с 1 на 10 легла води до намаляване на смъртността от мозъчни и сърдечно-съдови инциденти в първите 30 дни с 11-28 процента, както и с 8-12 процента до една година след инцидента. От Съвета изразяват тревога, че се очаква до 2030 г. в Европа да има недостиг на 9 милиона медицински сестри. По време на ковид пандемията сериозна част от медицинските сестри, особено в западните държави, окончателно напусна професията.