Да пребориш бюрокрацията: Реми от "България търси талант" най-накрая получи български паспорт

Момчето с нигерийски корени е родено тук, изоставено е в сиропиталище и 25 години чака да получи гражданство

Изповеди
11:30 - 07 Февруари 2020
5135
Да пребориш бюрокрацията: Реми от "България търси талант" най-накрая получи български паспорт

Българското момче от нигерийски произход Реми Тоин, което впечатли с участието си в шоуто "България търси талант", най-накрая стана български гражданин. "25 години след раждането му в България и изоставянето му в дом за сираци, Реми най-накрая има българска лична карта. Унизително е да си роден в България, да отраснеш по сиропиталищата ѝ, да живееш в българско приемно семейство и 25 години да си никой за тази държава", сподели в личния си профил социалният експерт Александър Миланов, който е част от Националната асоциация за приемна грижа. Той съобщи и радостната вест, че най-накрая талантливият Реми е преборил българската бюрократична машина.


Ето и коментара на Александър Миланов за тази потресаваща проява на бездушие от някои български институции. В крайна сметка след 25 години борбата бе увенчана с успех и има щастлива развръзка. Александър публикува и снимка на усмихнатия Реми, който след хиляди митарства вече държи в ръце българската си лична карта и българския си паспорт.


"За Реми България е не просто родина - той не знае друго. С неговия казус се ангажираха поне двама президенти, няколко социални и правосъдни министри. И много медии. Но всичко стоеше в една абсолютно инертна дирекция на правосъдното министерство. Стигна се до парадокса Реми да не получи и право на временно пребиваване и го грозеше опасността да бъде прибран принудително в Бусманци. Позорното беше, че Реми, роден и изоставен в България, трябваше да стане нигерийски гражданин, без никога да е стъпвал в Нигерия и без да знае езика им, да се откаже от гражданството си, за да получи български паспорт. 25 години от живота на Реми минаха в непрекъснати битки да стане българин. Той, който е повече българин, от когото и да е.

Момчето, което пребори предразсъдъци, цинизъм, човешка злоба и стана един от най-талантливите ни артисти. Ако имаше лична карта и българско гражданство, Реми отдавна щеше да е прославил клетата територия навън. Той не е злоблив и никога няма да го чуете да се оплаква от участта си да се роди в България. Но мен ме е яд за пропуснатите му възможности и за безкрайната несправедливост, на която той бе подложен. Да му е честито гражданството. Да се отказва бързо от него и да отива в чужбина, където и талантът, и уникалността му ще бъдат оценени по-добре. Надявам се с унижението, умоляването и срещата с чиновническото безсърдечие да е свършено, поне за Реми. Мачкай, Реми. Нищо не ти е дадено даром, но това те направи смелчага!", напътства таланта Александър Миланов.


Реми е професионален танцьор, хореограф, снима се в клипове, а в свободното си време е модел. С танци се занимава от над 10 години. Те винаги са били нещо, с което може да изразява себе си и да намира убежище. Реми не познава родителите си и е прекарал голяма част от съзнателния си живот в домове за деца в Перник. На 14 години е приет в "приемна грижа" от Мария Благоева, която се е погрижила за него. Наскоро се е срещнал с истинската си майка.

"Приемната ми майка е човекът, който ми даде възможността да стоя пред вас, да направя нещата, които правя в момента. Бивайки от дом за деца и изоставен от собствените си родители, нямаше как да мога да постигна това, което постигнах, ако не беше тя", сподели преди време в предаването "Преди обед" Реми Тоин по повод участието си в "България търси талант".