Да се плашим ли от "Кентавър", новият подвариант на Ковид-19?

Симптоматиката при него не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса

Новини
23:01 - 27 Септември 2022
4561
Да се плашим ли от "Кентавър", новият подвариант на Ковид-19?

Първия случай на подварианта "Кентавър" на Омикрон-версията на Ковид-19 беше установен у нас. "Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият "Кентавър" е намерен в двама пациенти от Благоевградско, интересно е, че не са от София", коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Проф. Пенка Петрова

Тя уточни, че по класификациите на Световната здравна организация "Кентавър" буди безпокойство заради мутациите в генома му. "Една група от тях са насочени към заобикаляне на имунния отговор. Ако вече сме прекарали друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразим с този нов подвариант. Другата група мутации е насочена към по-лесното заразяване", предупреди проф. Петрова.

Посочи и симптоматиката при "Кентавър" - тя не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса. "Само 10% от разболелите се са със симптоми, другите 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни и само тестовете могат да го покажат. Ето защо и Омикрон още при появата си беше наречен от учените "естествена ваксина" - заразява по-лесно, симптомите са по-слаби и така ще получим по-лесно групов имунитет", подчерта директорът на Института по микробиология.

Прогнозите са след края на зимата да бъде обявен край на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация. В България вече се предлага бустер, който е адаптиран към Омикрон. 

"Адаптираните ваксини до голяма степен ще спрат разпространението на новите варианти. Също като противогрипните ваксини е препоръчително да се поставят на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя  едновременно с противогрипната ваксина. Така за две седмици се създава цялостен имунен отговор", уточни проф. Петрова.

И допълни, че сега е моментът за поставяне на противогрипни ваксини, когато все още няма болни и има време да се създаде имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която все още не е закупена от нашата страна. "Не трябва да разчитаме на лекарствата срещу Ковид-19, по-добре да заложим на превенцията. Можем да сме оптимисти, но нека не сме изненадани от вируса", призова вирусологът.