Дафовска: Българските спортисти се готвят за Пекин 2022

Спорт
16:50 - 20 Декември 2021
1515
Дафовска: Българските спортисти се готвят за Пекин 2022

Членът на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет (БОК) Екатерина Дафовска потвърди очакванията около 20 спортисти от страната да участват на зимната Олимпиада в Пекин през февруари догодина по време на онлайн-среща, организирана от посолството на Китай в София, в която се включиха още представители на Организационния комитет на Игрите, на БОК и български журналисти.

БОК и българските спортисти усилено се готвят за участие на зимната Олимпиада през 2022 година. При по-малко от 50 дни, оставащи до церемонията по откриване на Игрите, очакваме с нетърпение най-големия спортен форум на планетата, който ще събере най-добрите спортисти от зимните спортове. БОК е в постоянна връзка с Организационния комитет на Игрите, с МОК и международните спортни федерации по всички въпроси, свързани с участието на българските състезатели в Игрите по отношение на здравните мерки, настаняване, графици за тренировки и др. Към момента българските спортисти са спечелили квоти в биатлон - четири мъже и четири жени, ски алпийски дисциплини - двама мъже и една жена, ски-бягане, ски-скок и сноуборд - по една мъж, както и фигурно пързаляне - една жена.

Квалификационните състезания продължават и през декември и януари. Очакваме спечелването на още квоти в алпийските ски и ски-бягането - по един мъж, шейни - 1 мъж и една жена, и шоттрек - 1 жена. Очаква се около 20 български спортисти да участват на Игрите. Те ще бъдат настанени и в трите олимпийски села", коментира председателят на БФБиатлон Дафовска, която е единствената олимпийска шампионка от България в зимните спортове".

От организационния комитет на Пекин 2022 заявиха, че са напълно готови и очакват с нетърпение откриването на Игрите на 4 февруари.

Китайската столица влиза в историята като първата, която ще бъде домакин на зимна Олимпиада, след като вече е организирала и летни Игри през 2008 година.

"Китайското правителство отдава голямо значение на Игрите с решителност и желание страната да организира безопасна и успешна Олимпиада.

Подготовката за всички състезания е завършена. 12-е стадиона напълно отговарят на изискванията на Игрите и са преминали сертифицирането на съответните международни спортни организации. Трите олимпийски села, както и главният медиен център, са въведени в експлоатация. Проведени са серия от тестови международни състезания от октомври. Вече успешно приключиха 11 такива събития. Качеството на съоръженията и нивото на превенция от новия коронавирус е високо. Гарантираме най-доброто обслужване по време на игрите - настаняване, хранене, транспорт. Обособени са 41 медицински центрове, както и специален транспортен център, който ще обслужва Игрите.

КОВИД-19 е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени. Здравето на всички участници е на първо място. Затова формулирахме цялостен план за превенция и контрол на епидемията по време на Олимпиадата. Практиката на тестовите състезания показаха, че мерките са ефективни", обясниха от организационния комитет.

Организаторите на зимната Олимпиада в Пекин залагат като приоритет и на екологията и опазването на околната среда, като за първи път в историята всички стадиони ще потребяват на 100 процента зелена електроенергия, произведена от слънце и от вятър, а спортните зали, в които ще се провеждат състезания, ще използват най-екологична технология за производство на лед, като въглеродните емисии ще бъдат сведени до нула.

"Изцяло приложихме нискоемисионни технологии, стадионите и залите ще използват само зелена електроенергия, а по време на Игрите ще бъдат използвани превозни средства с водородно гориво.

След 46 дни започва Олимпиадата. Очакваме с нетърпение да посрещнем спортистите и вярваме, че ще предоставим възможно най-добрите условия. Убедени сме, че Пекин - като първият двоен домакин на Олимпийски игри, ще представи безопасно и прекрасно олимпийско събитие", казаха още от организационния комитет на Пекин 2022.