Дами, Арнолд Шварценегер вече е ерген!

След 10 години дело звездата се разведе със съпругата си Мария

12:47 - 29 Декември 2021
5297
Дами, Арнолд Шварценегер вече е ерген!

Арнолд Шварценегер официално е ерген! След продължилото 10 години дело, Шварценегер вече е разведен със съпругата си Мария.

Двамата обявиха раздялата си през 2011 г., след като стана ясно, че той има син от служителка в семейното имение.

Причина за проточилия се цяло десетилетие развод са споровете около това как ще се раздели имуществото. То възлиза на около 400 млн долара и в крайна сметка е било поделено поравно.

Терминаторът, Железният Арни, Австрийският дъб или официално – Арнолд Алоис Шварценегер, е пример как един имигрант може да се интегрира успешно във втората си родина и нещо повече – да се кълне в по-голяма любов към нея, отколкото към отечеството си.

Роден е на 30 юли 1947 г. в австрийското градче Тал и след седмица ще навърши 74. Баща му Гюстав се е сражавал в германската армия и е ранен край Сталинград. Още на 13 години момчето решава, че ще стане бодибилдър. За целта започва да тренира усилено, дори тайно се промъква в заключени спортни зали. Като войник лежи една седмица в австрийски затвор, защото бяга от казармата, за да участва в конкурса Junior Mr. Europe.  

Шварценегер започва кариерата си като професионален културист, което му личи и до днес по релефните мускули. Пристига в САЩ през 1968 г., за да търси нов живот и да пробие в Холивуд. Тогава е на 21. Печели няколко конкурса по бодибилдинг, но едновременно с извайване на тялото си подхваща и бизнес, свързан с фитнеса. Натрупва състояние, още преди да застане пред камерата. 

С мускулестото си тяло се явява на много конкурси и печели „Мистър Вселена“ 4 пъти, първия – през 1967 г. Седем пъти става „Мистър Олимпия“ – победител в едноименното международно състезание по културизъм. Наричат го с прякора Австрийски дъб заради мъжествената му фигура. През 1970 г., когато за първи път печели „Мистър Олимпия“, той тежи 108 кг при височина 1,88 м, обиколката на бицепса му е 56 см. В най-силния си културистки период Железният Арни има гръдна обиколка 147 см и талия едва 86 см! Той самият признава, че е вземал анаболни стероиди, за да поддържа мускулите си, но го е правил под лекарски контрол преди състезания, спазвайки и стриктна диета. 

Макар да се снима в киното още от 1970 г. (в нискобюджетния и нискорейтингов филм „Херкулес в Ню Йорк“), Шварценегер прави истински пробив в Холивуд с „Конан Варварина“ през 1982 г. Безспорният му връх е филмът „Терминатор“ през 1984 г., който има още четири продължения през горе-долу десетина години – „Терминатор 2: Страшният съд“, „Терминатор 3: Бунт на машините“, „Терминатор: Генезис“ и „Терминатор: Мрачна съдба“. 

„Хищникът“, „Страшният съд“, „Истински лъжи“, „Червена топлина“, „Зов за завръщане“, „Ченге в детската градина“, Последният екшън герой“, „Джуниър“, „Невъзможно бягство“, „Непобедимите“ 1, 2, 3 и 4 са само част от филмите, в които той е неизменният и доста добре платен екшън-герой. За снимките на „Непобедимите“ идва няколко пъти в България като последния път води и най-малкия си син, извънбрачния Джоузеф Баена, който върви по неговите стъпки като бодибилдър и актьор. 

Арнолд Шварценегер, подобно на актьора Роналд Рейгън и бившия кечист Джеси Вентура, сменя амплоато и публиката си, ставайки политик. Той е избран за губернатор на щата Калифорния от Републиканската партия на предсрочни избори през 2003 г. Очевидно се справя добре, защото на редовните избори през ноември 2006 г. е преизбран на този пост и остава на него до 2011 г. При това печели с огромна преднина. 

Арни изповядва доста либерални възгледи. Той няма нищо против хомосексуалистите и браковете помежду им. Подкрепя правата на жените да избират дали да родят или не детето си. На страната на малцинствата е, иска контрол върху оръжията. 

През 1986 г. актьорът се жени за телевизионната журналистка Мария Шрайвър. Запознават се на тенис турнир през 1977 г. Тя му ражда четири деца. Най-голямата им дъщеря, Катрин, се появява в края на 1989 г. След нея идва Кристина (1991). Следват две момчета – Патрик (1993) и Кристофър (1997). 

След 25 години брак, през 2011 г. наяве излиза още едно дете на актьора, което е родено през 1997 г. от извънбрачната му връзка с домашната икономка Милдред Баена. До 8-ата си година Джоузеф не знае, че Арнолд му е баща, но с годините физическата им прилика става все по-очевидна и майката най-накрая проговаря. Научила за детето, Мария Шрайвър подава документи за развод, който става окончателен шест години по-късно, през 2017 г. Шварценегер поема финансова отговорност за момчето.