Дамският ски елит разпределя решаващи точки в Банско

Три дни надпревара под връх Тодорка в разгара на сезона за Световната купа

Спорт
07:30 - 24 Януари 2020 (обновена)
3124
Дамският ски елит разпределя решаващи точки в Банско

Три дни - от петък до неделя, целият ски елит при дамите - алпийки е в Банско да разпредели изключително важни точки в разгара на сезона от надпреварата за Световната купа.

Страната ни е домакин на три старта в скоростните дисциплини - две спускания и един супергигантски слалом. Банско приема стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини за седми път. Очакват се 20 000  зрители да изпълнят Бъндеришка поляна.

В петък трибуната е със свободен достъп за всички желаещи, до изчерпване на местата. В събота и неделя достъпът е срещу билет. 

Днес от 10,45 ч. е стартът в дисциплината спускане, който бе отменен през декември във френския курорт Вал Д'Изер заради лошо време и пренасочен към Банско. Утре, пак от 10,45 ч., надпреварата отново е в най-скоростната дисциплина - спускане. В неделя от 10,15 ч. започва третият старт - супер Г.

Официалното откриване на стартовете от Световната купа в Банско е в петък вечерта от 18,15 ч. на площада в Банско. От 18,30 ч. е награждаването на призьорките от първото спускане, а от 18,45 ч. е тегленето на жребия за спускането в събота.

Решаващото значение на стартовете в Банско за спечелването този сезон на Големия кристален глобус се доказва от присъствието на първите две във временното класиране - Микаела Шифрин и Петра Влъхова. По-предпочитани и от двете са слаломът и гигантският слалом, но вече всяка точка е от значение и са в Банско и за скоростните дисциплини.

В момента американката е първа в генералното класиране за Световната купа с 975 точки, а словачката е втора със 726 точки. Шифрин обаче няма първо място през новата година, докато Влъхова демонстрира изключителна форма с победи в последните стартове.

В Банско са и олимпийските шампионки в спускането - София Годжа (Италия), в супергигантския слалом - Естер Ледецка (Чехия) и в комбинацията Мишел Гизин (Швейцария). Общо заявените за стартовете са 58 алпийки от 15 нации.

Микаела Шифрин стартира с номер 16, Петра Влъхова - с 32. Първа по пистата "Марк Жирардели" тръгва Мишел Гизин. В стартовия лист за днешното състезание са записани 51 състезателки от 12 държави.

Снимки: Иван Обрейков, маркетингов директор на ски зоната