Данаил Кирилов няма желание да поправи гафа с герба

Ако пипнем текста в Конституцията, ще се надигне вой, обяснява правосъдният шеф

Новини
20:16 - 18 Август 2020
4759
Данаил Кирилов няма желание да поправи гафа с герба

“Какво му е на герба. Законът си е закон. Формулировката в конституцията е достатъчна. 30 години този текст си стои така. В момента, в който някой пипне текста ще се надигне вой, че променяме герба. Законът е приет след приемането на Конституцията и е нормално в него всичко да е описано по-детайлно.” Така правосъдният министър Данаил Кирилов обяснява пред “Труд” дали ще оправят гафа с чл.4 в проекта за нова конституция.

Въпросният член е взет директно от сегашната конституция и гласи следното: Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит.

Шест години депутати водиха ожесточени спорове по проекта за нов герб. Казваха, че лъвът напомня емблемата на автомобили “Пежо”. Питаха и КС, който разреши промени в един от символите на държавата. Накрая, през 1997 г. депутатите приеха закон за герба. В него лъвът в щита е коронован, а отстрани има още два лъва.

Гафа с герба в проекта за нова конституция днес бе принудена да коментира и вицепремиерката Екатерина Захариева. “За герба спора чух вчера, но така или иначе този текст е такъв откакто е приета конституцията. Аз не съм редактор, има юристи редактори”, заяви Захариева.

Тя обясни, че “вижда много повече грешки в проекта освен описанието на стария герб на България, преписано от конституцията от 1991 г. “Има грешки в новата конституция, видях и много повече от тези, които се забелязаха в публичното пространство, но те ще се изчистят”, коментира тя с сутрешен блок. По думите й се е бързало проектът да бъде внесен сега, за да се разсеят спекулациите, че ГЕРБ иска да протака.

Захариева обясни, че на 2 септември, когато е и първият работен ден на депутатите, трябва да се види дали ще има подкрепа за предложението на ГЕРБ. И ако 120 депутати се подпишат под проекта за нова конституция, то още тогава ГЕРБ имали готовност да подадат оставка.

Какви всъщност предложения за промени в Конституцията ще бъдат внесени, ще стане ясно по-късно. Причината е, че предстоят разговори с всички парламентарни групи и независими депутати. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

По повод изказването на президента Радев, в което той заяви, че проектът за конституция е “недоносче”, Ципов коментира: “Нека да видим какво предлага президентът и по отношение на Съдебната власт и по отношение на всички важни конституционни разпоредби”, призова Ципов.