Данаил Кирилов: Текстът за извънредното положение не е противоконституционен

Обвинихте ни, че здравният министър става жертвен агнец, обърна се към опозицията правосъдният министър

Новини
14:45 - 12 Май 2020
1168
Данаил Кирилов: Текстът за извънредното положение не е противоконституционен

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че текстът за обявяване на извънредно санитарно положение не е противоконституционен във връзка с с предложението кой да може да обявява извънредна епидемична обстановка. Той направи изказване от парламентарната трибуна по време на дебатите по промените в Закона за здравето на второ четене. 

"Ние много внимавахме по отношение съобразяване на режима, който е установен в Закона за здравето. Смятам, че всички колеги от ляво и тези, които са медици и тези, които са юристи вече са съобразили, че този закон в този му вид е бил приет през 2004 г. и основните изменения в този закон, са били осъществени от 2004 до 2008-2009 г. Амбицията ни беше да съобразим изцяло досегашния ред. По тази причина в законодателната конструкция, която предложихме на вашето внимание, изведохме на преден план Закона за здравето.", заяви от трибуната Кирилов. 

Министърът обясни, че в дебата са участвали и юристи от БСП, като тяхната теза е бил Законът за защита от бедствия. "Около три дни интензивно обсъджахме Закона за здравето или Закона за защита от бедствия", каза Кирилов.

"Приехме вашата основна теза да търсим аналогия в Закона за защита от бедствията по отношение на ранга на органа, който взима това решение. Приехме, че досега е можело 20-30 години тази компетентност да бъде вменена отраслово и на министъра на здравеопазването, но в дебата на първо четене казахте, че това не е достатъчно, че се избира жертвения агнец министъра на здравеопазването и не се поема никаква отговорност. По тази причина както правилно отбеляза председателя на Правната комисия при представянето на доклада вашето предложение по точка 1 беше прието. Т.е. окончателният вариант, който е на вашето внимание органът е Министерски съвет." , влезе в детайли министърът. 

"Какво ви дава това и какво ви отнема? Откъм правна сигурност и стабилност, бих казал, че нищо особено не се случва. Що не се случва? Да повишаваме ранга на органа. Обжалването е същото. Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност, т.е. приехме, че вие казвате: колективният орган Министерски съвет да поеме политическата отговорност за обявяване на извънредно санитарно положение", изтъкна още Кирилов.

"Противоконституционно ли е това? Не, категорично не. Защото сега 20 години не беше противозаконно тази компетентност да бъде на министъра на здравеопазването", посочи правосъдният министър.