Даниел Лорер: БСП, ДБ и ИТН приемат Кирил Петков за премиер

Политикът от ПП не скри, че името му е сред обсъжданите кандидатури за бъдещ външен министър

Новини
12:05 - 18 Ноември 2021
2721
Даниел Лорер: БСП, ДБ и ИТН приемат Кирил Петков за премиер

Спряганият за външен министър в следващото правителство Даниел Лорер от ПП не отрече, че при преговорите с партиите на промяната са обсъждани имена на министри. Нито БСП, нито ДБ или ИТН, с които се водят преговори, не се е противопоставила Кирил Петков да е премиер в новия кабинет, увери той.  

Направихме първата совалка. Първата стъпка е направена. Имаме усещане за скромност и обраност както в нашия отбор, така и в нашите бъдещи коалиционни партньори. Това отваря перспективи“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ пред Би Ти Ви по повод на преговорите на неговата политическа сила с „Демократична България”, БСП и „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

„Нашата надежда е това да се случи от средата на другата седмица. Всяка една отстраните подготвя отборите, които ще преговарят“, каза Лорер.

Лорер каза, че в „Продължаваме промяната“ са обсъждали имена на министри и никога не са го крили както за номинацията на Николай Събев за транспортен министър, така и за неговата собствена кандидатура за оглавяване на министерството на външните работи, което Кирил Петков е споделил в негово интервю.

Но „това са само идеи“ и предстоят преговори с другите политически сили за сформирането на кабинет, каза Лорер.

Водени са и разговори със служебния министър на образованието проф. Николай Денков да запази поста си и в бъдещото правителство и „той се отнася със симпатия към идеята“.

Що се отнася дали са обсъждали имена на министри от партиите, с които преговарят и ще оглави ли например Христо Иванов правосъдното министерство, Лорер подчерта: „Не ни се иска да раздаваме министерства и да започнем работа преди да се съгласим какво правим по отделните теми“.

„Ще променим коалиционната култура в България. Ще подпишем коалиционно споразумение с много голямо количество детайли какво смятаме да правим, за да са наясно всички“, каза политикът от „Продължаваме промяната“.

Според него излизането от корупционното блато и провеждането на реформите са основата за намиране на съгласие между политически сили като БСП и "Демократична България", които принципно на различни позиции.

Лорер отрече от "Продължаваме промяната" да са привличани структури на БСП, но отбеляза, че партията му е привлякла гласове от другите политически сили на протеста.

„Продължаваме промяната" е центристка партия. Именно това означава десни политики за постигане на леви цели. Центърът може да привлича гласове и от двете страни на политическия спектър“, каза Лорер.

IT-инженерът коментира и обвиненията, направени от политика от ИТН Любомир Каримански към него за конфликт на интереси заради факта, че съпругата му е била заместник-министър на финансите при Асен Василев, а той е работел с програма "Джереми" на ЕС за подпомагане на малки и средни предприятия.

По думите му има разминаване във времето, което Каримански не забелязва и няма реален конфликт на интереси, още повече, че Фондът на фондовете няма нищо общо с програма "Джереми".

Както обвиненията на Каримански към него, така и тези на Тошко Йорданов от ИТН към Асен Василев не би трябвало да повлияят на преговорите за сформиране на правителство, защото тези неща остават "в личностната плоскост" и "там ще се произнесе съдът".