Даниел Лорер: ГЕРБ демонстрира немощ

Първата политическа сила дойде в парламента без домашно, защото нямаше мнозинство за нейния кандидат за председател, заяви депутатът от ПП

Новини
22:01 - 21 Октомври 2022
3575
Даниел Лорер: ГЕРБ демонстрира немощ

Новината, че българският парламент най-после заработи, е добра, защото най-после ще се фокусираме върху проблемите, които чукат на вратата. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

За съжаление, добрите новини свършват дотук, защото първата политическа сила демонстрира политическа немощ - тя дойде в парламента без домашно, защото нямаше мнозинство за нейния кандидат за председател. Миналата година дойдохме в парламента с мнозинство и работата започна веднага. На ГЕРБ им отне цели три дни да сформират такова мнозинство. Получи им се нещо доста криво, защото днес през задния вход лансираха един фасаден кандидат и в крайна сметка той беше избран с гласовете на БСП и ДПС, заяви Лорер.

Истинският въпрос е това ли беше най-добрият вариант, защо например не подкрепиха кандидатура на "Демократична България", каквато се е обсъждало. ДБ до голяма степен споделят ценностите, за които ГЕРБ говори и техен кандидат ми се струва като естествен избор за кандидат за председател на парламента, но това е избор на ГЕРБ, посочи той.

Ние бяхме изключително предвидими – заявихме, че ще издигнем наш кандидат. След като не беше избран, оттеглихме кандидатурата на Никола Минчев. След това и ГЕРБ оттеглиха тяхната. След това предложихме обсъждане на критерии за избор, дали някоя партия да предложи кандидат от друга политическа сила и в крайна сметка се случи точно това – БСП предложи кандидат от ГЕРБ, коментира депутатът от ПП.

Това са нормални стъпки в началото на един парламент, особено при липсата на ясно изградено мнозинство на победителя, отбеляза той.

Днешният избор показа първото възможно мнозинство в този парламент. Чуват се спекулации, че това ще е краткосрочно мнозинство, което може би ще подкрепи хартиената бюлетина, чухме спекулации, че това може да е и дългосрочно мнозинство, но това си е тяхна работа. Ние ясно заявихме, че няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ и след това ще свикаме нашия Изпълнителен съвет, за да решим как ще действам в тази динамична ситуация, обяви Даниел Лорер.

Отговорността на всички политически сили в този парламент е да не превърнем бюджета в предизборно състезание. Всички партии трябва да бъдат отговорни пред избирателите, пред българската икономика и пред българската хазна, така че следващата година да не приключи с огромен дефицит, но в същото време да осигурим помощи за нуждаещите се хора, заяви той.

ПП иска промяна за България, промяна на тежкото наследство от последните 10 г., което ни превърна в държавата с най-ниски доходи, най-лошо здравеопазване и най-лошо образование в Европейския съюз. Ако имаме мандат за управление, ние ще работим за тази промяна. В парламента всички политически сили трябва да направят максимални усилия, за да има работещо правителство на България, каза още Лорер.