Даниел Митов: Няма по-значим политик от Бойко Борисов

В реформираната съдебна система трябва да се избегне намесата на политиката, категоричен е членът на ГЕРБ

Новини
09:25 - 18 Май 2023
3227
Даниел Митов: Няма по-значим политик от Бойко Борисов

Ходенето от избори на избори не обслужва обществения интерес и всички партии в парламента трябва да осъзнаят това, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

„От години не знам дали съществува друг действащ значим политик освен Бойко Борисов. Затова като стане нещо в държавата, всички търсят него - дали ще се опитват да го плашат, дали да го прелъстяват – това вече е въпрос на ситуация. Това е политикът фактор в България”, заяви Митов по повод изказванията на главния прокурор Иван Гешев.

Той нарече митология слуховете, че партията е „пазена” от някого или тя пази някого.

„Предполагате ли, че аз, който пострадах от нереформираната прокуратура, който в продължение на години трябваше да се занимава с измислени обвинения и да си чисти името, ще пазя някого или някой мен ме пази? Действали сме систематично и принципно. От месеци насам заявяваме, че ще подкрепим механизъм за контрол на главния прокурор и съдебна реформа. Да, спори се за това каква съдебна реформа ще е ефективна”, заяви Даниел Митов.

Съдебната система си има процедури дали трябва и как тримата (Гешев, Сарафов и Тодоров) да бъдат отстранени. ВСС ще реши - той е легитимен, трябва да се избере нов, но това е функция от избор на редовен кабинет, коментира Митов. Ако има работещо мнозинство може на се постигне и конституционно и да се реформира прокуратурата.

Според Митов логично е кандидатът за премиер и то еврокомисар, да обяви пред своята парламентарна група намеренията си.

"Да, бях уведомен, че ще поиска отстраняването на Гешев, но няма значение кой кога е знаел", каза Митов.

В реформата на съдебната система не става въпрос за имена, а за принципни отношения - реформата зависи от това. Системата трябва да се рекалибрира, за да може да работи по-добре.

Идеята е съдебна реформа да стане така, че правосъдието да работи ефективно и да бъде изключен всякакъв елемент на намеса на политиката. Нашите заявки са ясни - просто някои хора отказваха да приемат че сме били искрени. Не искам да вярвам, че институциите ще воюват.

Разчитаме на отговорност на депутатите и лидерството им, не водим разговори кой да присъства в залата при гласуване на нашия кабинет. Нагласата ни е да съберем подкрепа за правителство, оглавено от г-жа Мария Габриел, което да даде ясен път и зелена светлина за приоритетите еврозона, Шенген и правосъдна реформа, допълни Митов.