Даниел Митов: ПП-ДБ играят игрички, опитват да излязат от капана

Част от предложенията в Декларацията сме писали заедно в 49-то НС, обясни зам.-шефът на ГЕРБ

Новини
09:05 - 17 Юли 2024
1334
Даниел Митов: ПП-ДБ играят игрички, опитват да излязат от капана

Част от тези предложения в Декларацията на ПП-ДБ сме ги писали заедно в предишния арламент", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Категорично сме заявили, че с втори и трети мандат няма да подкрепяме правителство. Ако някой успее да състави мнозинство от останалите политически партии – това е добре. Но ние сме заявили нашата позиция. За нас е ясно, че в една демокрация легитимността е концентрирана предимно в партията, спечелила изборите. И около този мандат – на спечелилата партия, трябва да се сформира мнозинство.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, коментирайки въпроса при всички положения ли партията му няма да подкрепи втори и трети мандат.

По думите му той не виждал възможност за съставяне на кабинет с третия мандат. „Чувам термина техническо правителство не знам какво значи това. Може би това е синоним на  експертно правителство. Политическо не стана, а трябва да стане. Пробвахме експертни кабинети и стана ясно, че така няма да стане и не вървят нещата. Демокрациите затова са измислили механизъм – сядане около една маса на отделните партии, разговор върху приоритети, коалиционна формула и управление, фокусирано върху въпросните приоритети”, подчерта той.

И допълни, че с „въпросната декларация на ПП-ДБ няма как да вървим напред с подобни упражнения”. „ПП-ДБ пак преобърнаха процедурата с краката нагоре с тази декларация. Те в момента се опитват да се измъкнат от капана, които сами си поставиха. В началото те казаха, че ще са опозиция.

Но по  приумица на провидението – вторият мандат дойде при тях. Сега хем се опитват как те няма да влизат в сговор с когото и да било, хем трябва да предложат нещо. Ние не влизаме в играта с тях – ние им дължим разговор. Това е есенцията на парламентаризма, а именно разговор.

Проблемът е, че ПП-ДБ не се съгласиха на подобен разговор, когато му беше времето и ние им протегнахме ръка и казахме елате да говорим за съставяне на кабинет. Тогава трябваше да реагират и да дойдат с въпросните точки”, категоричен е Митов.  

Относно декларацията със седем законопроекта, предложена от ПП-ДБ, Митов каза, че тези текстове са писани от тях. „Тези седем точки - четири процедури и три законопроекта, са нещо, което сме правили заедно в предишния парламент. Тези текствове са писани заедно и съвместно", подчерта той.