Даниела Дариткова: Коронавирусът не е изчезнал

Трява да се научим да живеем с него, казва депутатът от ГЕРБ

Новини
08:33 - 08 Май 2020
3902
Даниела Дариткова: Коронавирусът не е изчезнал

„След като ми откриха положителната проба, размишлявах и открих, че съм чувствах леко неразположение преди да ме изследват, но не съм му обърнала внимание. Искам да успокоя, че голям процент от хората преминават през това предизвикателство леко. Много е важно да спазваме социална дистанция, защото именно хора, които нямат симптоми, могат да бъдат опасни за другите", разказа в ефира на „Здравей, България" Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

Не съм се заразила в кабинета от пациенти, по-скоро се е случило някъде навън. Имам твърде много социални контакти. Предоверих се на становището на СЗО, че здрави хора не е нужно да носят предпазни маски. Добре е да помним, че коронавирусът не е изчезнал. Ще трябва да се научим да живеем с него, каза още Дариткова. В ефир тя призова гражданите да спазват противоепидемичните мерки.

Заради положителните проби парламентът беше затворен. От опозицията не бяха съгласни с решението. „При условие, че цялата държава стриктно спазваше мерки, Народното събрание нямаше как да покаже друг модел на поведение. Това беше смисълът на изискването да се заседава само по законопроекти, които са свързани с извънредното положение. Ако се направи анализ, ще видим, че НС се е събирало всяка седмица и е решавало важни въпроси. От друга страна основният аргумент на опозицията, че не й се дава възможност да провежда парламентарен контрол, е некоректен. Народното събрание не е спряло да работи. Демокрацията не е била застрашена по никакъв начин", категорична е Дариткова. 

„Днес ще въведем легална дефиниция за извънредна епидемична ситуация, ще опишем какво включва това понятие, защото досега такова не е имало. В законопроекта се предвижда някои от мерките да продължат и след отмяната на извънредното положение. Коронавирусът не е изчезнал, предизвикателството остава, но трябва да се върнем към нормалния си живот. Ние съзнаваме това.“, уточни Дариткова по повод днешното заседание на Народното събрание, когато трябва да бъде приети на първо четене промените в Закона за здравето.