Даниеле Де Роси пое Рома

40-годишният специалист почти няма треньорски опит

Спорт
20:12 - 16 Януари 2024
2181
Даниеле Де Роси пое Рома

От Рома официално обявиха очакваното назначаване на Даниеле Де Роси като треньор на отбора след днешното уволнение на досегашния наставник Жозе Моуриньо. Договорът на клубната легенда е до края на този сезон, но с опцията да бъде удължен.

Де Роси изигра общо 616 мача с 63 гола и 60 асистенции за Рома между 2001 и 2019 година. С римския клуб той спечели две Купи на Италия и една суперкупа на страната. Също така с италианския национален отбор бившият полузащитник спечели Мондиал 2006, а с Бока Хуниорс стана шампион на Аржентина преди да прекрати футболната си кариера в началото на 2020-а.

40-годишният специалист почти няма треньорски опит, като прекара година и три месеца с кратко прекъсване като помощник на Роберто Манчини в националния тим на Италия, помагайки за триумфа на Евро 2020. През есента на 2022-ра той беше назначен за наставник на СПАЛ в Серия “Б”, но издържа само 4 месеца начело на тима, който впоследствие изпадна в трета дивизия.

Клубните собственици Дан и Райън Фридкин изразиха радостта си от завръщането на Де Роси на “Олимпико”.

“Щастливи сме да предадем мениджърската роля на Рома на Даниеле Де Роси, като чувстваме, че лидерството и амбицията, които винаги са го определяли могат да се докажат като ключови за постигането на отборните цели до края на сезона. Наясно сме с неразривната връзка на Даниеле с клуба, но неговият ентусиазъм да приеме позицията за следващите няколко месеца ни убеди още повече за способността му да бъде водач на играчите и горд представител на клубните ценности. Добре дошъл у дома, Даниеле”, заявиха те пред клубния сайт.

На свой ред Де Роси им благодари за гласуваното доверие.

“Бих искал да благодаря на семейство Фридкин, че ми повериха отговорността да бъда старши треньор на Рома. От моя страна не знам друг начин освен отдаденост, всекидневни жертви и даване на всичко, което имам, за да посрещна предизвикателствата, които ни очакват отсега до края на сезона. Вълнението да мога да седна на нащата скамейка е неописуемо.

Всеки знае какво означава Рома за мен. Въпреки това работата, която очаква всички нас, вече е взела връх.

Нямаме нито време, нито друг избор освен да бъдем конкурентоспособни, да се борим за нашите цели и да се опитаме да ги постигнем, като това са единствените приоритети, които сме си поставили с моя щаб”, коментира той.

Де Роси поема Рома като девети в класирането на Серия "А" с 29 точки или на пет от четвъртия Фиорентина. Неговият треньорски дебют с “вълците” ще бъде в съботното домакинство срещу Верона.