Дания и Швеция въвеждат задължителни Covid-тестове

От края на декември отрицателните проби са условие за влизане в двете страни

Новини
20:53 - 23 Декември 2021
2484
Дания и Швеция въвеждат задължителни Covid-тестове

Пътниците, влизащи в Дания и Швеция, от края на този месец са длъжни да представят отрицателен тест за коронавирус, независимо от ваксинационния си статус, предаде ДПА. Комисията за борба с пандемията в датския парламент утвърди правителствено предложение за въвеждането на тази мярка, внесено от здравния министър Магнус Хойнике.

Швеция също затяга мерки заради Омикрон коронавируса Швеция ще призова всички служители да работят от вкъщи, ако е възможно, и ще наложи по-строги правила за социално дистанциране, обяви п... Прочети повече Има и изключения, включително за жителите на германската гранична провинция Шлезвиг-Холщайн, за хора, пътуващи по работа, за деца на възраст под 15 години и за пътници, които могат да докажат, че са преболедували КОВИД-19 през последните шест месеца.

Изискването за задължително представяне на тест влиза в сила в Дания от понеделник и първоначално ще важи до 17 януари. Тестът трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди пристигането, а PCR тестът - не по-рано от 72 часа преди пристигането. За жители на Дания тестът може да бъде направен 24 часа след пристигането.

В Швеция от вторник всички хора на възраст над 12 години, които пристигат в страната от чужбина, задължително следва да представят отрицателен тест за КОВИД-19 при пристигането си. Той трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди пристигането, като ще важат както PCR тестовете, така и бързите тестове, съобщиха шведските здравни власти.