Дания загуби от Финландия, но спечели живота на Ериксен

Домакините изтърваха дузпа чрез капитана Хьойберг

Зимни
22:30 - 12 Юни 2021
5374
Дания загуби от Финландия, но спечели живота на Ериксен

Дания загуби от Финландия на стадион „Паркен” с 0:1 драматичния мач, прекъснат за час и половина заради сърдечния арест на Кристиан Ериксен. Едва ли резултатът обаче е от значение за домакините - важното е, че звездата им оживя и е в съзнание.

Иначе мачът започна с натиск на домакините от Дания, които още в първите няколко минути успяха да стигнат до няколко интересни ситуации пред противниковата врата. В 5-ата минута Йонас Винд пробва силен шут от границата на наказателното поле, но Храдецки внимаваше на вратата на финландците и успя да боксира топката в корнер.

Футболистите на „червения динамит” продължиха да бъдат по настоятелни и да затягат обръча пред вратата на финландците, които от своя страна трудно стигаха до половината на домакините. След четвърт час игра датчаните стигнаха до нов шанс за гол, в чиято основа този път бе Емил Хьойберг. Той стреля много добре с глава след центриране в наказателното поле, но вратарят на Финландия отново бе на мястото си изчисти в пореден корнер.

В следващите минути играта доста се накъса, като на два пъти срещата бе прекъсвана по-сериозно, за да се окаже лекарска помощ, първо на Теему Пуки, а след това и на Даниел О’Шонеси, които получиха удари в главата.

След повече от час и половина прекъсване заради драмата с Ериксен, мачът все пак бе подновен след настояване на играчите на двата тима. Появиха се информации, че дори самият Ериксен е окуражил своите съотборници да излязат на терена и да доиграят срещата.

В оставащите четири минути до края на първото полувреме на терена не се случи нищо интересно. Последва кратка почивка от пет минути, след което двата тима излязоха за втората част.

В началото на вторите 45 минути домакините отново успяха да упражнят натиск, който обаче се изрази само с няколко корнера и два неточни удара на Йенсен и Дилейни.

Един от ключовите моменти в срещата дойде в 60-ата минута, когато при една от редките си атаки в мача, финландците успяха да поведат в резултата. След центриране отляво и колективна грешка в отбраната на домакините, Жоел Полянпало се включи от втора позиция и стреля с глава. Топката попадна в тялото на Каспер Шмайхел, който също не успя да реагира добре и коженото кълбо се озова в мрежата за 1:0.

В 74-ата минута датчаните стигнаха до дузпа, която Антъни Тейлър отсъди за нарушение на Паулус Араюури срещу Поулсен. С изпълнението на наказателния удар се нагърби Пиер-Емил Хьойберг, но ударът му бе повече от разочароващ и не затрудни особено вратаря на финландците, който улови.