Дания загуби от Кипър и Гърция „битката за фетата“

Скандинавската страна е трябвало да предотврати и спре това използване на наименованието на територията си, постанови Съдът на ЕС

16:07 - 14 Юли 2022
1500
Дания загуби от Кипър и Гърция „битката за фетата“

Дания не е изпълнила европейските си задължения, като е оставила производителите си да продължат да изнасят сирене със защитено наименование за произход "фета", постанови днес Съдът на ЕС, цитиран от Франс прес. Той  е бил сезиран от жалба, в която са се обединили Кипър и Гърция.

Фетата е защитено наименование на европейско равнище от 2002 г. С решение от 2005 г. правосъдният орган на ЕС запази правото само за производители, базирани в Гърция, да наименоват "фета" емблематичното овче сирене, отхвърляйки германско-датско обжалване.

Дания обаче е позволила на производителите си да продължат да използват наименованието, когато изнасят продукцията си извън ЕС. В резултат на това ЕК, подкрепена от Гърция и Кипър, е сезирала правосъдието

Дания не е изпълнила задълженията си, като не е спряла да използва наименованието "фета" за сирена, предназначени за износ към трети страни, постанови днес Съдът на ЕС.

Скандинавската страна е трябвало да предотврати и спре това използване на наименованието на територията си, се посочва в комюнике на съдебната институция с централа в Люксембург.

Съдът на ЕС смята, че в дадения случай Дания не е нарушила задълженията си за "лоялно сътрудничество".

Съгласно правилата на Съда на ЕС Дания трябва да изпълни решението възможно най-скоро.

Ако ЕК прецени, че страна членка не е изпълнила решение, тя може отново да подаде жалба, искайки този път да бъдат наложени парични санкции.

Гърция упълномощи през юни 2020 г. ЕС да стартира процедура срещу Дания за предполагаемо присвояване на защитено наименование за произход.