Дарените неща в Пазарджик са НЕГОДНИ за пострадалите в Турция

Южната ни съседка приема помощи от дрехи и спално бельо само нови и с етикет

Новини
17:50 - 12 Февруари 2023
13823
Дарените неща в Пазарджик са НЕГОДНИ за пострадалите в Турция

В Пазарджик голяма част от събраните дрехи за пострадалите от земетресението в Турция не могат да бъдат използвани, тъй като не отговорят на стандартите, поставени от турската страна, предава БНР. Към момента най-търсената помощ е къмпинг-оборудването. 

Над 15 са пунктовете за събиране на помощи в областта , но проблемът навсякъде е един и същ-Турция не приема дрехи и спално бельо без етикет. Борис Харалампиев и Атанас Георгиев от "Планинско спасяване" - Пазарджик: "Турция единственото е, че искат ново от хигиенна гледна точка".

"Просто искат да е с етикет всичко. И сирийците бяха казали, че искат нови. Без одеялата. Одеялата и палатките може да са втора употреба".

Хората, които искат да помогнат, трябва да се насочат основно към: "Палатки, одеяла, спални чували, шалтета, батерии, соларни фенерчета с батерии зареждащи се, отделно само батерии, генератори за ток. От това в момента имат недостиг. Хората се отзовават. Местни бизнесмени направиха дарение - купиха генератори, купиха соларни фенерчета, батерии. Изпратени са вече, подготвени са. В понеделник заминават за Турция".

Част от пунктовете за помощи преустановяват събирането на дрехи.