Дариткова: Фалшива новина е, че мониторингът от Брюксел остава

За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ

Новини
13:23 - 21 Май 2020
2926
Дариткова: Фалшива новина е, че мониторингът от Брюксел остава

Не е вярно, че мониторинговият доклад на ЕК остава - за пореден път опровергаваме фалшиви новини от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и с над 100-годишна история. Това заяви шефът на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в Народното събрание.

"За съжаление за пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които в случая се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история. БСП твърди, че правосъдният министър трябва да подаде оставка, защото мониторинговият доклад на ЕК не е отпаднал. Истината е, че в края на миналата година ЕК прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Констатациите в 180-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова тя препоръчва това да е последния доклад. Това бе потвърдено и от доскорошния председател на ЕК Жан Клод -Юнкер", обясни Дариткова.

"Механизмът за върховенство на закона и механизмът за сътрудничество и оценка са две различни неща. Механизмът за върховенство на закона все още не е създаден. Той ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки", допълни д-р Дариткова.