Дариткова: Нима може да оспорваме съществуването на Covid-19?

Мерките у нас запазиха здравето и живота на българите, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ

Новини
13:38 - 12 Май 2020
2737
Дариткова: Нима може да оспорваме съществуването на Covid-19?

Запазихме живота и здравето на българите, благодарение на навременното взимане на мерки и консенсуса за въвеждане на извънредно ем положение,заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова по време на обсъждането на Закона за здравето на второ четене.

Д-р Даниела Дариткова, която доскоро се лекува от коронавирусна инфекция, поздрави медицинските сестри по повод Международния ден на сестринството.

"Според Световната здравна организация 2020 г- е обявена за международна година на сестрите и акушерките. Искам да пожелая на всички, които безстрашно се борят на първа линия с предизвикателството COVID-19 да следват мисията на своя живот, да даряват надежда и да спасяват човешки животи. Пожелаам им много здраве и лични успехи. Всички ние оставаме в дълг на тяхното съсловие", заяви още д-р Дариткова.

По повод твърдението на депутата Георги Михайлов, че е излишно в закона да фигурират заболявания, които са изчезнали, Дариткова заяви:

"Съдържанието на ал. 1 на чл. 61 е такова от години и в него само през 2012 г. е добавен тежкия остър респираторен синдром, който е свързан със заболявания, предизвикани от коронавируси, но от други щамове. Не знам какви са критериите, които ползват някои от колегите за определяне на епидемичния потенциал на определени инфекции, но те във времето са се изменяли, защото предизвикателствата на изменчивостта на вирусите също поставят нови условия, по които ние трябва да се справяме с всяка нововъзникнала инфекция.

Дариткова обясни, че след справка, е преценено, че трябва изрично да се запише COVID-19, за да се очертаят мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространението на вирус, който досега не е предизвикал заболяване у човека.

"Смятам, че няма как да оспорваме съществуването му, предвид на това, че не само в България, но и целия свят се бори с епидемията", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ

Тя подчерта, че мерките във всички страни са аналогични.

"Трябва да подчертаем и това, че благодарение на навременното вземане на мерки, на постигнатия консенсус,  с решението за въвеждане на извънредно положение, ние направихме възможно това, че в България процентите на заболеваемост и смъртност са едни от най-ниските в Европа и света. Ние можем с отговорност да заявим, че по този начин запазихме живота и здравето на българските граждани", припомни Дариткова.