Дариткова: Радев има 2 години, за да докаже, че не е най-негативният държавен глава

Новини
10:03 - 04 Септември 2019
6304
Дариткова: Радев има 2 години, за да докаже, че не е най-негативният държавен глава

"Не знам дали е коректно да се обърна към президента, който току-що ни напусна. За нас беше знаменателно, че в осмата сесия на 44-тото Народно събрание бяхме уважени от присъствието на президентската институция. Смятаме, че това можеше да бъде добър знак за диалог между институциите в България и за едно начало на утвърждаване на техния авторитет", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация за новия политически сезон.

"В тази зала ние се кълнем да спазваме законите и Конституцията на страната. В Конституцията е написано, че всеки народен представител представлява не само своите избиратели, а всички български граждани. В същата тази Конституция в чл. 92 е написано, че президентът е олицетворение на единството на нацията. За съжаление ние днес отново видяхме очертаване на разделителни линии. Разделителни линии между тези, които са издигнали президента, и изказвания в полза на определени политически сили. Ние сме готови на диалог и винаги сме го заявявали, но той трябва да започне с честно и почтено отношение", подчерта още д-р Дариткова.

"Разчитам в оставащите две години на президента, той да не остане като най-негативния държавен глава, девалвирал институцията вето. Все пак президентството има още две години. Разчитам на политическия опит на г-жа Йотова, за да може да се намерят тези разумни решения, които да помогнат на този президент да остане в историята на президентската институция не като президентът, който е бил най-негативен, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, като президента, който е девалвирал институцията вето, а като президент олицетворение на единственото на нация", заяви тя.

Трябва отстраняване на дефицитите на прозрачност не само в правителство и парламента, но и в самата президентска институция, каза тя.

"И там имаме много примери на непрозрачно изпълнение на функциите на президента. Ние винаги сме смятали, че президентството би следвало да се запознае с програмата за коалиционно управление на това правителство, която е публична и която ние стриктно следваме и изпълняваме. Съжалявам, че днес установихме, че няма такова познание. Разчитам, че ще информираме по надлежен ред президентството за това кои от приоритетите ни са реализирани вече и кои предстоят да бъдат изпълнени в следващите две години“, посочи д-р Дариткова.

"Наистина приемам голяма част от проблемите в изказването на президента, които бяха заложени като приоритетни за следващите години управление и в моето изказване съм заложила на тях“, посочи още д-р Дариткова.

Тя допълни, че разделителната линия на президента оставя подкрепилите коалиционното управление извън пределите на президентската институция.

Снимки: Агнес Методиева