Държат ли ПП и ДБ ключа за нови избори?

Днес лидерите на коалицията ще дадат първото си официално съвместно изявление

Новини
11:10 - 07 Април 2023
3125
Държат ли ПП и ДБ ключа за нови избори?

Днес лидерите на коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще дадат първото си официално съвместно изявление. Останалите втори на тези избори си дадоха пет дни, за да обмислят какво да кажат на избирателите. 

"Този път ще е различно", обеща Кирил Петков по време на предизборната кампания. Обаче получихме отново от същото.

Отново се питаме – може ли да имаме редовно правителство. Как се върнахме на изходна позиция, точно когато очаквахме решение на политическата криза? Първа причина, абсолютната убеденост на коалицията ПП-ДБ, че ще са първи и ще диктуват правилата:  

"Поне едни 5% аз очаквам да водим. Те виждат, че промяната идва като бърз влак", беше отбелязал Кирил Петков.

А правилата за съставяне на правителство, според Кирил Петков, когато се виждаше първа сила, бяха: 

"Няма да правим никакви експертни работи. Ще има ясно политически изявено правителство. Този път сме готови да поемем отговорността дори като правителство на малцинството, отколкото да имаме сглобка на някаква безпринципна коалиция или коалиция с партньори, които не изповядват нашите ценности."

Далеч по-нюансирана беше позицията на коалиционния партньор ДБ. Според Христо Иванов "остава да се търси обединение, частично, около някакви големи национални задачи и формат на правителство, което би направил възможно неговото функциониране".

Загубата на 2 април се оказа шокова. Вместо съкрушителна победа, равносметката е загуба на над 73 хил. гласа в сравнение с явяването им поотделно на предишните избори

и съответно по-малко депутатски мандати. Лидерите се скриха в изборната нощ и вкупом се смълчаха в следващите дни. Следизборното от социалните мрежи послание изпрати Христо Иванов - с констатацията, че обществото е разделено и политиците трябва да започнат да съшиват прокъсаната тъкан на обществото, защото "демокрацията е разговор между несъгласни".  

Във вторник ръководството на "Продължаваме промяната" се събра да анализира резултатите от вота. Заседанието завърши с изявление на двамата партийни ръководители Асен Василев и Кирил Петков. 

Разминаването в позициите даде повод да се заговори за вътрешнопартийни проблеми в коалицията. Единни ли са в ПП? Какво означава да не се подкрепя правителство, но да се подкрепят политики? Склонни ли са ДБ да преговарят с ГЕРБ? Надхитри ли чрез преференции малкият партньор големия? След втора поред загуба от ГЕРБ по-видни са проблемите в ПП. Там пръв фронта "свои срещу свои" отвори бившият транспортен министър Николай Събев. 

"Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП", написа той.  

"За пръв път аз виждам публичен призив за разрив между двамата лидери които сме свикнали да ги гледаме като едно цяло тяло", коментира напусналият партията Иван Христанов, оттеглил се заради изместилия го от челно място в Плевен отцепник от ИТН Радостин Василев. Пред БНР Христанов повдигна завесата и съобщи за готвен още преди 5 месеца заговор. Христанов разбуни духовете с информация, че действащ служебен министър, му съобщил, че ДБ води преговори с ГЕРБ.

"Пазим коалицията, не допускаме сепаратистки действия, изказвания в тази посока са интриги",

коментира Христо Иванов пред подкрепящото го издание "Дневник". Евродепутатът Радан Кънев потвърди, че политическа коалиция между ГЕРБ и обединението ПП-ДБ не е възможна, а запазването на обединението е "най-важното".  

Не са опровергани обаче информациите, че в ПП има недоволство заради разместените с преференции листи от кандидатите на ДБ

в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. ЦИК още не са обявили официално имената на бъдещите депутати, но журналистически сметки показват, че ПП ще има едва 37 свои представители срещу 53 в миналия парламент и 26 сега на ДБ. Анализатори пък спорят дали

обединението с ДБ е свалило гласовете или е спасило ПП, така че отливът от тях да не е толкова видим.  

И още един конфликт в ПП. Бившият им пиар – Диана Дамянова, определи кампанията за безлична, а появата на Лена Бориславова в нея – за най-големия гаф, свалил между 5 и 10% от гласовете. Само преди две години Дамянова наричаше Бориславова "новата звезда".

Формирането на кабинет е в ръцете но новоизбраните депутати. Дали ще отидем отново пред урните, зависи от това, което ще ни съобщят днес ПП-ДБ, пише БНР.