Държавата цъфти, бюджетният дефицит през ноември се стопи до 0,6%

Мерките за събиране на данъците започват да дават резултат, доволен е финансовият министър

Новини
13:15 - 01 Декември 2023
2689
Държавата цъфти, бюджетният дефицит през ноември се стопи до 0,6%

"За първи път от над 20 години насам ноември ще сме събрали повече данъци, отколкото държавата е похарчила и ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6 процента, което съвсем спокойно ни позволява да сме в рамките на 3% дефицит за декември. Мерките за събиране на данъците започват да дават резултат".

Това обяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев, който се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Христо Иванов, един от лидерите в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Поводът за срещата е изработването на регламент, по който да се случват назначенията в регулаторните органи, и вчерашният избор на подуправител на НЗОК, предаде БТА.

Асен Василев коментира, че голямата част от фискалните мерки са влезли в сила на 5 октомври

и събираемостта се е вдигала значително.

"Така че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от това, което е заложено. Имаме много ясна рамка за бюджета за догодина, има някои неща, които трябва да се доогледат в данъчните закони, но това дава една стабилна основа", коментира финансовият министър. Той съобщи, че по време на срещата е била обсъдена подкрепата за бюджета.