Държавата е готова да купи "Дунарит"

Новини
17:48 - 13 Септември 2019
3210
Държавата е готова да купи "Дунарит"

Държавата възнамерява да купи оръжейния завод "Дунарит" в Русе. Това обявиха независимо един от друг премиерът Бойко Борисов в Русе и икономическият министър Емил Караниколов в София. Заводът продължава да е узурпиран от Цветан Василев чрез негово подставено лице - оръжейният бос Емилиян Гебрев. С парите от оръжия на дружеството пък се финансират различни инициативи на укрващя се в Сърбия Василев.

"Ще се радвам да се обяви финално кой е собственик на "Дунарит", но преди това трябва да се решат още куп дела по тази партида", заяви днес министър Караниколов. Той посочи, че делата за обствеността на завода са над 50.

Срещу Емилиян Гебрев тече и наказателно дело за пране на пари. Прокуратурата твърди, че тойе знаел, че предприятието е придобито с престъпни пари. През 2011 г. КТБ успява да прилапа "Дунарит", а след фалита на банката-пирамида забегналия в Сърбия собственик Цветан Василев формално я прехвърля на Гебрев.

По думите на министъра на икономиката Караниколов от днес, има договорка с Гебрев държавата да не пречи на работата на дружествата от военно-промишления комплекс. "Ако има оплакване, че "Емко" или "Дунарит" нямат договори, нека го докаже, не мисля, че е така, всеки месец му се одобряват сделки", каза Караниколов. Той не скри, че държавата има интерес да придобие "Дунарит", ако негови дялове се обявят за публична продан.

По-късно в Русе премиерът Борисов беше попитан дали одобрява изкупуването на "Дунарит" от държавата, ако се стигне до публична продан на предприятието. Премиерът отговори така: "Това мога да гарантирам на 100 %. Вече толкова ми омръзна за афери около тоя завод - важен, стратегически, работещ, че и отгоре ще дадеме на търга му и ще си го купим и ще бъде 100 % само държавен. Това мога да гарантирам, докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане", каза Борисов.

Военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" бяха собственост на офшорки, които ги купиха с кредити от фалиралата през 2014 г. КТБ. Две години по-късно държавата купи "Авионамс" за близо 29 млн. лв. Средствата бяха осигурени чрез кредит от държавната Българска банка за развитие. В дружеството се правят ремонти на руски вертолети от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации.