Държавата плаща за „училищен плод” само на изрядни фирми

Близо 15 млн. лв. са преведени на доставчици от началото на годината

Новини
13:24 - 24 Юли 2019
2228
Държавата плаща за „училищен плод” само на изрядни фирми

ДФЗ не може да изплати разходите на фирмите по схемите за "училищен плод" и "училищно мляко", когато срещу тях има сигнал в прокуратурата

ДФЗ няма как да изплати направените разходи на фирмите по схемите за "училищен плод" и "училищно мляко", когато срещу тях има подаден сигнал, който е препратен или постъпил в прокуратурата.

Това беше посочено по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА за проблемите при прилагане на схемите за "училищен плод" и "училищно мляко". На нея присъстваха засегнатите страни и представители на ДФЗ. Изплащането щяло да се случи след произнасяне на прокуратурата, че няма нарушение.

Плащанията при останалите участници в схемата, които нямат проблеми, се извършват без проблеми. От фонда обясниха още, че след подаване на заявка за изплащане на средствата има тримесечен срок, в който документите се обработват, и ако те не са непълни, се изпраща писмо за допълнителна информация.

От момента на изпращане на писмото срокът спира да тече. ДФЗ призоваха участниците по схемите да изпращат пълни и добре окомплектовани документи, за да няма забавяния. По схема "Училищен плод" от началото на годината са били изплатени близо 6,5 млн. лв. от общ бюджет 10 млн. лв., а от "Училищно мляко" от 11 млн. лв. бюджет ДФЗ е превел близо 8 млн. лв.