Държавата придоби акции от ПИБ

Новини
11:42 - 12 Юни 2020
3322
Държавата придоби акции от ПИБ

"Българската банка за развитие” ще придобие 70% от ценните книжа, които „Първа инвестиционна банка” пусна, за да увеличи своя капитал, или 140 млн. лв. от общо 200 млн. лева. Това реши преди минути Министерският съвет на извънредно заседание днес. 

Има и частен инвеститор, който за момента не е известен. Той ще придобие останала част.

"Държавата и ББР няма да загубят от изкупуването на пакета акции на ПИБ", увери междувременно премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че сме спазили всички критерии за влизането в ERM II, които бяхме договорили с ЕЦБ и ЕК.

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени - след няколко разговора темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, допълни Борисов.

"Много е важно да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени от банката с лихви и ББР и държавата няма да изгубят по никакъв начин", подчерта министър-председателят. 

Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ ще се извърши при пазарни условия и до 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции. 

Снимка: Агнес Методиева