Държавата - разчекната между онкодиагнози и ЛГБТ активизъм

Митко, Любомира и Фанка са невидими за властта, защото не са кресливи и не създават скандали

Новини
13:25 - 09 Февруари 2022
8424
Държавата - разчекната между онкодиагнози и ЛГБТ активизъм

Чудесата ставали по Коледа… Последните дни показаха, че добрината не се влияе от календара, фазите на Луната или ретроградните цикли на Меркурий.

4-годишно дете от Ямбол се бори с две тежки онкологични заболявания — остра лимфобластна левкемия и остра миелоидна левкемия.

За да живее, Митко се нуждае от трансплантация на костен мозък, а офертата от чуждестранната клиника е на стойност над 400 000 лева.

Благодарение на огромните сърца на трогнати от историята хора семейството успя да събере непосилната сума за по-малко от 2 дни.

„Не можем да повярваме, че толкова бързо се случи това, благодарение на всичките хора, които се отзовават”, споделя майката Катя Карадарева.

Ден по-рано за по-малко от 24 часа бяха събрани парите за лечението на дъщерята на Стойко Сакалиев — Любомира. Любимецът на "червените" фенове сподели, че дъщеря му е болна от много рядък вид рак — синовиален сарком, а за предстоящата ѝ химиотерапия са нужни около 70 хиляди евро.

А вчера изкупиха за часове картините на жена от социален дом. Творбите на Фанка Борисова са изложени в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5.

За по-малко от два часа бяха изкупени 28 картини на жена, която е с умствена изостаналост. Изложбата с творбите на Фанка беше организирана от Новините на Нова.

Фанка живее в социален дом от раждането си и никога не е имала свое семейство. Единственото ѝ спасение и бягство е рисуването.

„Като видят, че съм в дом за умствена изостаналост, не ми вярват. Мислят си, че си въобразявам. Пък то всъщност не е така. Животът така ми е минал, че все ми е тая кой ще вярва и кой не”, казва Фанка. Тя вече има план какво ще направи с парите, които ще получи от купените картини.

„Бих отделила едно 200-300 лева за дома, за да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, защото таблетът вече ми играе. И моливи и химикали”, казва тя.

Картините ѝ, които са изложени в галерията, вече са отбелязани с червена точка. Това означава, че те вече са продадени.

Сигурно се чудите къде е държавата? 

Ами няма я. Абдикирала е.

Държавата е заета да прахосва парите ни за скандални проекти, сеещи скандали, разделение и омраза.

Държавен чиновник от Национален Фонд “Култура” реши, че е по-важно да се финансира “изкуство”, гаврещо се с паметта и творчеството на най-известния ни художник Владимир Димитров-Майстора. В предстояща “авангардна” изложба жените от картините му са подмени с мъже, изживяващи се като жени. Дори самият автор на добилата популярност изложба с модели трансджендъри — Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш, Мелиса Рангелова, призна, докато прескача от студио в студио по националните телевизии, че изложбата не е изкуство, а ЛГБТ активизъм.

А Митко, Любомира и Фанка могат да почакат. Държавата-мащеха има по-важни и по-шарени ангажименти. Всеки с приоритетите си. Само че докато някои се чудят къде по-точно е "проблемът" им — в главата или между краката, за други часовникът неумолимо тиктака. Акциите от последните дни показват, че има надежда за този народ. За държавата — едва ли.