Държавата слага ръка и върху хазартната игра кено

Бюджетната комисия спешно обсъжда промени в Закона

Новини
08:03 - 03 Февруари 2021
2832
Държавата слага ръка и върху хазартната игра кено

Новите промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще бъдат обсъдени на първо четене в бюджетната комисия в парламента.

В петък председателят ѝ Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ внесоха промени, с които се въвежда държавен монопол върху хазартната игра кено.

Текстовете са в преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение, но без мотив какво налага спешността им.

Новите текстове влизат в сила в момент, в който вече поредните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, вече са приети на първо четене.

С тях се предлагат промени, в които прецизират текстовете за бинго, както и за отпадане на кеното от списъка с хазартните игри, за които важи изключението за държавния монопол.

Цялостните промени, които практически са в Закона за хазарта, са аргументирани с неясноти в тестовете, които могат да създадат ситуация на злоупотреба. Спешността на промените не е аргументирана, но анализатори веднага направиха паралел със скандала около хазартните игри на Васил Божков. След като заради неправилно тълкуване на закона, компаниите му бяха облагали залозите по-благоприятен за бизнеса на Божков начин, първо бяха отнети лицензите им и второ организацията на лотарийни игри – одържавена. Кеното, макар и вид лотарийна игра, не е популярна в България.

С новите текстове се правят промени в Закона за семейните помощи, като се приравняват правата на близки и роднини, които отглеждат дете с 90 и повече процента увреждания, на тези на професионалните приемни родители, които полагат грижи за дете с такава степен на увреждане. Удължава се срокът и на определени облекчения, считани за държавна помощ, които се получават през данъчното облагане за земеделските производители и през корпоративното облагане.

Парламентът ще разгледа на второ гласуване изменение в Закона за кредитните институции и в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, според седмичната проектопрограма. В седмичната програма на депутатите е включено първо четене на Законопроект за дружествата със специална инвестиционна цел и за дружествата за секюритизация.