Дъщерята на Баш майстора написа книга за баща си

Веселина разказва интересни случки от живота на обичания актьор Кирил Господинов

Култура
17:00 - 05 Април 2019
6968
Дъщерята на Баш майстора написа книга за баща си

Веселина Господинова - дъщерята  на актьора Кирил Господинов, станал любимец на родната публика с ролята си на Баш майстора, издаде книга за баща си. Премиерата  на любопитното четиво беше в края на март в родния град на популярния артист - Варна, а веднага след това дъщерята тръгна на турне из страната.

През пролетта на 2018 г. Веселина, която е завършила актьорско майсторство при Стефан Данаилов, но се посвети на журналистиката, направи изложба в Морската градина във Варна.

Експозицията „Баш майстора завинаги” бе плод на дългогодишно търсене на дъщерята на Кирил Господинов  из архивите на приятели и колеги на баща й. В изложбата бяха включени и снимки от личния архив на дъщерята. Експозицията обиколи България, а постепенно така се роди и книгата за Кирил Господинов, изпъстрена със спомени на Веселина за татко й и с разкази на негови приятели, колеги и почитатели.

Кирил Господинов е изиграл десетки роли в театъра и киното. Помним го с великолепните му изпълнения във филмите „Понеделник сутрин”, „Шведски крале”, „Птици и хрътки”, „Нощем с белите коне”, „Тримата от запаса”, „Бон шанс, инспекторе!”, „Петък вечер”, „Момчето си отива”. Най-голяма популярност обаче му носи изпълнението в комедията „Баш майстора” и нейните продължения.

Самата Веселина сподели пред Lupa.bg, че противно на очакванията баща й никога не се е оприличавал с тази роля. „Благодарение на любовта на почитателите на татко от различни възрасти, независимо че мина толкова дълго време от филма „Баш майстора” хората го пазят в сърцата си, в умовете си”, разкри обаче дъщеря му. Нейният любим филм с участието на татко й е „Шведски крале”.

„Баща ми никога не е демонстрирал, че е известен. Той беше толкова земен човек. Когато бе направена неговата восъчна фигура и бе поставена в Ретро музея във Варна тогава осъзнах колко много хора обичат татко”, сподели още Веселина. Затова тя осъзнала, че е неин дълг да съхрани паметта за баща си като освен организирането на изложба, написа и книга за него.

Сега Веселина Господинова работи по проекта за паметник на именития актьор в цял ръст, който да бъде поставен в Морската градина във Варна. Първо обаче ще бъде открит барелеф, изработен от проф. Георги Чапкънов и паметна плоча.


Срещата на столичните почитатели с авторката на "Баш майстора завинаги” ще бъде на 23 април в Клуб "Планет" от 19 часа. А месец по-късно - на 19 май от 18:30 ч. в Театър "София" ще има и специално честване, посветено на актьора по случай неговата 85-годишнина. Кирил Господинов е роден на 24 май 1934 г. във Варна, а голяма част от професионалната кариера на обичания актьор преминава в Театър "София".