Дават 150 лв. за отстрел на дива свиня

30 огнища на африканска чума вече са установени в страната

Новини
13:28 - 17 Юли 2019
2535
Дават 150 лв. за отстрел на дива свиня

Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при лични стопанства и 15 при дива свиня. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде Агенция „Фокус“.

„Очакваме още 2 огнища за днес. Без тях към днешна дата - 15 огнищата при тип лично стопанство и 15 случая при дива свиня“, уточни Танева. По думите й превантивните мерки продължават да се прилагат с останалите институции.

„Увеличаваме финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата“, посочи Танева. Тя добави, че контролът на движението в тези зони става се засилва.

„До края на деня в МОСВ трябва да се вземе решение по отношение на епизоотичната обстановка с цел депопулация на дивата свиня. Тези мерки ще бъдат приложени от държавни служители от структурата на горите“, поясни тя.

Танева съобщи, че пристанища, летища и гари са определени като рискови точки  заради отпадъците от туристопотока. „Издава се заповед за осигуряване на достатъчно кошове и дезинфекциране, така, че да бъде стопиран и този риск за разпространение на болестта“, добави земеделският министър.