Дават на лекарите Ковид-парите накуп за 2 месеца

Новини
17:32 - 10 Декември 2020
3709
Дават на лекарите Ковид-парите накуп за 2 месеца

Лекарите и зъболекарите, които са извършвали дейности през ноември, ще получат наведнъж допълнителните 1000 лв. за изминалия месец и авансово за декември. Сумата ще бъде преведена по сметките им сключените с НЗОК договори след 14-и.

Това става ясно от становище на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във с изявлението на зам.-председателя на Управителния съвет на БЛС д-р Николай Брънзалов (УС), че обещаните от правителството 1000 лв. не са били изплатени.

От Здравната каса посочват, че е създала организация след приключване на окончателните обработки от информационната система на НЗОК по месечните отчети за дейността на изпълнителите на медицински и дентални дейности всички 28 РЗОК в страната да заявят необходимите средства в срок до 9,30 часа на 14-и декември. От тях уточняват, че в размера на заявените средства по РЗОК се включват и сумите по Методиката за изпълнителите на механизмът за финансиране на изпълнителите на първична медицинска помощ (ПИМП) и специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), за заплащането им съответно за месец ноември и авансово за месец декември 2020 г.

След потвърждаване на средствата от НЗОК, РЗОК ще извърши парични преводи по сметките на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по сключените им договори с НЗОК.