Дъжд няма да вали, но дъга ще има

Нета и куп български звезди откриват София прайд 2019

Новини
10:20 - 08 Юни 2019
5551
Дъжд няма да вали, но дъга ще има

Прекрасно време се очертава днес за провеждащото се за 12-и път прайд шествие в столицата. Ако прогнозите на метеоролозите се окажат верни, дъжд няма да вали, но дъга определено ще има.

София прайд 2019 ще започне в 16 ч пред Паметника на съветската армия. На откриването ще пеят Рут Колева, Ерол Ибрахимов от “Уикеда”, Михаела Филева, Ива, Мила Роберт и попфолк фурията Галена. Очаква се на сцената преди шествието по улиците на столицата да се появи и победителката от “Евровизия 2018” Нета.

Стартът на самото шествие е в 19,30, но маршрутът се пази в тайна, за да се избегнат потенциални сблъсъци и провокации.

Хиляди полицаи ще охраняват прайда, научи Lupa.bg от свой източник. Той не уточнява точния брой, но, подобно на други масови събития, на мястото са изпратени и униформени от близките до София области. 

По традиция чуждестранни дипломати ще окажат морална подкрепа на парада и ще се слеят с шестващите. Над 25 държави и междуправителствени организации вече подкрепиха София прайд. Дали ще се появят български политици, засега остава загадка. Ясно е обаче, че половината парламентарно представени политически партии и тази година не пропуснаха да заклеймят шареното шествие.

Не е препоръчително да се носят чадъри, а и според метеорологичната прогноза това въобще няма да е необходимо. На събитието няма да се допускат лица с огнестрелно оръжие, ножове, метални боксове, вериги, взривоопасни материали, стъклени бутилки с обем над 50 мл и пластмасови с обем над половин литър. Напитки ще се продават в сборния пункт на прайда.

Няма да се допускат и лица под въздействие на алкохол или упойващи вещества, лица, чиято самоличност не може да бъде установена, както и лица, за които може да се породи подозрение, че представляват риск за сигурността на участниците или възнамеряват да нарушават обществения ред. Преценката кого да допуснат до събитието е изцяло на организаторите.

Лица под 14-годишна възраст следва да бъдат придружени от родител или настойник.

“Всичко, от което се нуждаем е любов… но парите също помагат”, обявиха организаторите на прайда дни преди шествието. 120 лева е масата за четирима на официалното афтърпарти, което ще се развихри на покрива на сградата на „Уолтопия“ в Техпарк София след шествието. Това веднага породи жлъчни коментари, че победителката от миналогодишната “Евровизия” Нета Барзилай ще пее само за богатите гейове. Все пак поканени са всички — входът без куверт е само 10 лв.

Партито в “Уолтопия” започва в 21,30 и ще продължи до зазоряване на следващия ден. За решилите да се забавляват под звездите е осигурен транспорт от Паметника на съветската армия между 21 и 22 ч. “Носете си бански, ако ви дойде вдъхновение за басейна”, приканват домакините. Те припомнят, че на събитието няма да бъдат допускани непълнолетни лица.