Дъждовете повредиха инфраструктура в Златоград

Обстановката вече се нормализира

Новини
14:55 - 22 Януари 2023
2472
Дъждовете повредиха инфраструктура в Златоград

Близо 175 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Златоград през последните два дни, според информация от фейсбук страницата на Общината и заместник–кмета Елмира Пехливанова, цитирана от БТА.

Проливният дъжд предизвика проблеми по инфраструктурата, на места има паднали земни маси. Водите на яз. „Златоград“ са на ниво 35 см над преливника. Общински екипи разчистват засегнатите от разрушителното пълноводие терени, уточняват от общинската администрация.

Валежите в Златоград и региона само за последното денонощие са 122 л/кв. м, според данни от Метеорологичната станция на връх Рожен. Нивото на р. Върбица е повишено, но е в рамките на речното корито и засега няма опасност от преливане. Поройният дъжд предизвика пропадане на земни маси на улици в селата Ерма река и Аламовци. Прелял водосток е наводнил гараж в с. Старцево. Паднала подпорна стена в с. Долен е нанесла поражения върху покривна конструкция на съседна къща. 

Обстановката в община Златоград започва да се успокоява след спирането на валежите следобед, заяви заместник–кметът Елмира Пехливанова.