ДБ обещаха да са спирачка за високия дефицит на бюджета

Не бива да има повишаване на данъците, против популистки разходи сме, заяви Мартин Димитров

Новини
13:50 - 02 Ноември 2022
1625
ДБ обещаха да са спирачка за високия дефицит на бюджета

Демократична България ще бъдат спирачката, така че дефицитът да бъде в разумни граници близко до 3% и бюджетната стабилност да бъде удържана. В това увери депутатът от формацията Мартин Димитров пред журналисти в кулоарите на парламента.

Димитров обясни, че най-важното е дефицитът да бъде удържан близко до 3%, да няма повишение на данъците, да продължи растежът на икономиката през следващата година и да бъдат запазени работните места. Редно би било да бъде внесен бюджет до края на октомври месец и в този смисъл служебното правителство нарушава законодателството, посочи той.

ДБ няма да допуснат и ще са против популистки огромни разходи, които да вкарат държавата в дългова криза.

Според Димитров промените трябва да бъдат такива, че мерките за подпомагане на бизнеса и домакинствата да бъдат много добре насочени, за да не водят до голямо нарастване на разходите. Трябва да има мерки, компенсации, помощ за засегнатите групи, но трябва да бъдем изключително внимателни с допълнителните разходи, които ще се предлагат отвсякъде, предупреди Димитров.

Според него средства за бюджета има, въпреки множеството кризи, които вижда и изброява служебният кабинет на Гълъб Донев. Финансите на държавата, ако не се правят големи грешки, могат да бъдат овладени и стабилизирани. Пари има и за компенсации, и за социални мерки, но при спазване на дефицит близък до 3% и при правилно поведение и правилни мерки, категоричен бе Димитров.