ДБ: Радев да свика КСНС заради Covid-кризата

Кабинетът прилага непредсказуеми мерки, без обществена защита, недоволни са десните

Новини
14:43 - 21 Октомври 2021
1740
ДБ: Радев да свика КСНС заради Covid-кризата

ДБ призова президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за епидемичната криза.

Десните са категорични, че мерките на кабинета са непредскамуеми и нямат обществена подкрепа. 

"Действията за овладяване на ковид вълната се превръщат в политическа и институционална криза. Прилагат се мерки без никаква предсказуемост, без обществена подкрепа, без никаква информационна кампания, без адекватни мерки за компенсация за семействата и бизнеса", допълват позицията си.

МЗ смята да активира и механизма за подпомагане като член на ЕС
Според ДБ на заседанието на КСНС партиите трябва да се опитат да постигнат съгласие по работещи мерки за справяне с кризата.

"КСНС трябва да одобри план за ясни, предвидими и обществено приемливи мерки за овладяване на ковид вълната", категорични са те.

Въвеждането на зеления сертификат като вход за обществени места предизвика вълна от емоции.

И Джамбазки обжалва пред ВАС зеления сертификат, защото според него се нарушават основни конституционни права. ИБГНИ пък се заканиха да атакуват зелените сертификати пред ВАС. 

Социалистите се обявиха против зеления сертификат и "за" оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Оставката на здравния министър поискаха и от ГЕРБ.

Опозиционни партии са категорично против последните решения, взети от здравните власти.