ДБ внесоха законодателство за контрол на "Лукойл"

Следвали сме опита на Германия и Италия, поясни Христо Иванов

Новини
16:58 - 02 Декември 2022
1951
ДБ внесоха законодателство за контрол на "Лукойл"

"Демократична България" внесe законодателство, което да позволява българското правителство при необходимост да поеме оперативния контрол върху рафинерията "Лукойл". Законодателството е изработено и днес ще бъде внесено.

Това стана ясно от изявлението на "Демократична България" на брифинг в парламента. 

Става въпрос за област и правно решение, което е ново за нашата правна система, стъпка, разбира се, последвана от прецедентите, които имаме в страни, като Германия и Италия, обясни пръв лидерът на групата Христо Иванов.

Очакваме сериозни дебати и сериозна работа, за да разработим пълноценен инструментариум, който да гарантира енергийната сигурност на държавата, обясни още Иванов. 

Предлагаме изменение и допълнение в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти с произход нефт. Така производството, съхранението и преноса на такива енергийни продукти да могат да минават под оперативно управление на особен представител, назначен от държавата, обясни депутатът Надежда Йорданова от ДБ.

Тя добави още, че в случаите, когато има опасност за националната сигурност и определени ограничителни мерки които са наложени от международни организации, задължителни за Българя, държавата да може да встъпва и да поема оперативното управление върху конкретния търговец, това било идеята на законопроекта. 

"Това ще се случва със заповед на министъра на икономиката и индустрията, след проверка на консултативния съвет, който действа по този закон. Оперативното управление ще се поема за 6 месеца, като ще има възможност да се удължава само веднъж, коментира още Йорданова. 

 "Следвали сме опита на Германия, но сме приложили най-консервативния подход, защото въвеждаме само първият етап, възможността за опративно управление като не предвиждаме национализация, каквито спекулации имаше", коментира още Йорданова.

"Предвидени са поредица от ограничения и гаранции, че търговският управител няма да злоупотребява със своята власт. Ограничен е само в обичайната търговска дейност и управление", добави бившата правосъдна министърка и припомни, че  това е трудно правно решение, което е новост в българското законодателство. 

"Длъжни сме да се погрижим за рафинерията, защото тя е стратегически обект за националната сигурност, така че по никакъв начин тя да не наруши енергийната сигурност на България. Затова с този законопроект ще има опция страната да поеме оперативния контрол, като с това се занимаваме от пролетта", включи се и депутатът Ивайло Мирчев. 

Той коментира, че поемайки контрола ще бъде постигната главната цел, а именно петролът, който се внася от Русия  да бъде насочен към вътрешния пазар, в резултат на който ще има сериозна редукция на цените за българските потребители. 

Целта на "Лукойл" е да реализира още по-големи печалби, а нашата цел е да се погрижим за българския пазар, постигайки много добри цени, като данъците да останат в страната. 

В никакъв случай не става въпрос за национализация, а да не позволим да се достигне до енергийна криза, повтори още веднъж Мирчев. 

"Разликата с ДПС е, че те целят с техни поставени лица да овладеят ръководството на "Лукойл", а нашата е България да защити своите национални интереси", това пък добави депутатът Атанас Атанасов от ДБ.