Дебат в Пловдив - да се отворят ли училищните дворове за свободно ползване?

Местният омбудсман даде предложението за достъп и в извън учебно време, на което учители и директори рязко се противопоставиха

Новини
16:40 - 21 Май 2023
2766
Дебат в Пловдив - да се отворят ли училищните дворове за свободно ползване?

Властите в Пловдив обсъждат дали да отворят училищните дворове за подрастващите и в извън учебно време, съобщава БНТ. До идеята се стигна след като омбудсманът Борислав Стаматов предложи във всеки от шестте района да се определят по две училища, където децата да спортуват след часовете. В момента от съображения за сигурност дворовете се заключват.

В двора на основно училище в район „Южен“ допреди седем години се е влизало свободно след часовете. Служителите обаче си спомнят този период със смесени чувства.

"В двора влизаха деца, лятно време карат колела, колички, но и много злоупотребяваха, много боклуци – бутилки, фасове. Случавало се е след отпуските, когато дойдем на 25 август и започнем да чистим двора, два-три дена ние не можем да излезнем от двора. Събирали сме боклуци за цял самосвал направо", спомня си Василка Байрактарова – чистачка в ОУ „Димитър Талев“ – Пловдив.

Затова голяма част от директорите в града са резервирани отново да се върне този свободен режим. Особено след като са направили големи инвестиции в спортни съоръжения, които се използват постоянно в часовете по физическо.

"300 хиляди лева до този момент са вложени за изграждане на шест мултифункционални игрища, за полагане на тази ограда и за футболното игрище – 300 хиляди лева", казва Ирина Чолакова – директор на ОУ „Димитър Талев“ - Пловдив.
В общината също няма еднозначно предложение как трябва да се постъпи, защото отчитат и плюсовете, и минусите.

"Нощем може да е опасно, има доста голяма материална база във всяко училище. Или уикендите, когато пък се събират адски много хора, което води след себе си нуждата от допълнително почистване, допълнителна охрана и т.н. Проблемът е на масата, не е лесно решим особено в някои квартали, където зелените площи не достигат", смята Стефан Стоянов – заместник-кмет на община Пловдив.
Според решение на Общинския съвет в момента директорите управляват сградния фонд и дворовете и носят отговорност за тях. Отново съветниците трябва да намерят вариант, който да удовлетвори всички страни.