Децата дебелеят от плодовите сокове

Да се ядат цели плодове и да се избягват подсладените напитки препоръчват експерти

Топ
12:33 - 22 Януари 2024
2144
Децата дебелеят от плодовите сокове

Пиенето на поне чаша или повече чист плодов сок всеки ден може да е свързано с напълняване при децата, установиха канадски учени, цитирани от в. "Индипендънт" и БТА.

Резултатите от изследването подкрепят препоръките да бъде ограничена консумацията на плодови сокове, за да се избягват излишните калории.

Всяка 237-милилитрова чаша плодов сок дневно се свързва с 0,03 по-висок индекс на телесната маса, показва анализ на предишни изследвания. По-малките деца напълняват повече при редовно пиене на чист сок от по-големите. Изследвания с възрастни също са показали, че чистата консумация на сок може да бъде свързана с напълняване. Учените от Университета на Торонто стигат до

извода, че причина за това са допълнителните калории.

"Резултатите ни са в подкрепа на съветите да се ограничава приемът на чист плодов сок при малките деца и вместо това да им се дават цели плодове", каза ръководителката на изследването Мишел Нгуйен.

Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни.

Според някои експерти причина за напълняването от 100-процентните плодови сокове е високото съдържание на захари и високата им калоричност. Те съдържат малко фибри в сравнение с целите плодове и засищат по-малко.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Педиатрия" на Американската медицинска асоциация.