Децата писаха „среден“ (3) на властта

Политика
09:15 - 29 Април 2022
1958
Децата писаха „среден“ (3) на властта

Държавните политики за децата в България заслужават “среден” 3,18. Това е оценката за политиците в 11-я годишен доклад на Националната мрежа за децата “Бележник 2022 - Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”.

В „Бележник 2022” е отбелязано, че пандемията от COVID-19, политическата криза през 2021 г., социално-икономическата ситуация и войната в Украйна повлияват на хлапетата силно.

Авторите на анализа са 30 експерти и 7 външни оценители, но традиционно се включват и мненията на деца, млади хора, родители и професионалисти. В началото на 2022 г. повече от 160 хлапета и възрастни са споделили в анкета факти и мнения за своя опит в областта на здравеопазването, образованието, правосъдието и семейството. Към тях се присъединяват и деца “рапортьори” от Националния Юрочайлд форум.

Тази година бележникът дава една идея по-висока оценка спрямо предишната, която беше “среден” 3,09. През последните 11 години най-ниската оценка е била 2,88 - през 2018 г., а най-високата - 3,31 през 2019-а.

Тройката по шестобалната система в анализа относно политиките за децата у нас означава, че “държавата декларира, че ще работи за разрешаване на проблема, предприети са минимални, спорадични и/или непоследователни стъпки, но липсва видим резултат. Налице е конкретно обещание и са предприети минимални стъпки, но няма никакъв видим резултат за децата/резултатът гарантира правата на твърде малко деца”.

Всъщност обширният документ проследява напредъка на държавните политики за децата чрез анализа, който се основава на много ясни факти и данни в 9 области - “Участие на децата”, “Благосъстояние на децата”, “Семейна среда и алтернативни грижи”, “Закрила от всички форми на насилие”, “Правосъдие за деца”, “Ранно детско развитие”, “Детско здраве”, “Образование”, “Спорт”, “Култура и свободно време”.

По време на представянето на доклада и оценките в него, Гери Карамоллова от Младежка мрежа “Мегафон” отбеляза, че насилието днес е много повече и е навсякъде. “Знаем, че съществува националната линия за деца, но ние рядко я използваме - не знаем дали от другата страна ще ни помогнат. Тя посочи и, че в България родителите и децата не се чувстват подкрепени.