Дечо Дечев: Здравната каса се овладява напълно

Финансов кръг владее здравеопазването, започнало е от времето на ГЕРБ, твърди бившият управител на НЗОК

Новини
20:18 - 10 Декември 2023
5564
Дечо Дечев: Здравната каса се овладява напълно

Нещата вървят натам да се овладее Здравната каса и да се насочат финансовите потоци правилно. Това заяви в неделя по "Нова" бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

По думите му, финансов кръг владее здравеопазването, започнало е от времето на ГЕРБ, Ананиев с представител Жени Начева.  

Огромни финансови средства се разпределят към бенефициенти, т.е. болници.

За казуса с двете оставки в Здравната каса, той заяви, че и ПП и ГЕРБ ги устройва, те управляват и в момента. Човекът на ПП може да е гениален банкер, но му трябва време да се ориентира. Предложението на ГЕРБ е човек, който може по правилния начин да насочва финансови потоци, каза още той. 

Управителят на НЗОК беше пожертван и това няма да се отрази добре на работата на Касата. Това е мнението на Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Той обясни, че избраният управител Станимир Михайлов се е оказал "един много смислен човек" и с него се е работело много добре в Надзора. Създаден е един много балансиран бюджет на Здравната каса, за който всички партньори и опозицията казват, че в него има наченки на много добри политики.

Припомняме, че управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха оставките си в деловодството на Народното събрание преди дни, след напрежението между ГЕРБ и ПП/ДБ относно избирането на подуправителя Мавров.

Оттеглянето на двамата беше поискано по-рано от партиите, които подкрепят правителството, като от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си.