Дела и документи: Дългата ръка на ДС управлява Efbet

Новини
15:46 - 07 Ноември 2019
13781
Дела и документи: Дългата ръка на ДС управлява Efbet

Eдин от най-големите хазартни босове у нас – собственикът на Efbet Стефан Найденов, известен с прозвището си Цеката, се оказа важен агент на митичната Държавна сигурност. Той е донасял години наред за 6-и отдел на тайната комунистическа полиция, съобщава сайта „Нюзбокс”.
Псевдонимът, който Найденов е ползвал, е Николов, показва официална справка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия.

Комисията го е огласила цели два пъти като агент. И двете справки са с идентично съдържание. Първата е Решение 72 от 03.08.2009 г., а втората е Решение 2-528 от 29.о6.2015 година. И двете са извършени на основание по чл. 26 ал.1 т.2 от Закона за принадлежност към ДС и в частност по чл.3 ал.2 т.11 за „еднолични търговци, които организират хазартни игри; членове на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристи на юридически лица, организиращи хазартни игри“.

Решението на Комисията по досиета от 2009 г., с което един от собствениците на Efbet Стефан Найденов е обявен за агент "Николов" на 6-и отел в 6-о управление на Държавна сигурност. Найденов, известен с прякора си Цеката в средите на комарджиите, не оспорва автентичността на документа

Що се касае за Стефан Найденов, от справките става ясно, че „босът“ на Efbet, който управлява хазартната компания заедно със своите двама синове - Боян и Цветомир Найденови – е бил дълги години активен агент. Той е бил вербуван от служителя на ДС Кр. Кръстев още през 1980 г. и е снет от отчет чак десетилетие по-късно.

„Цеката“ е сътрудничил на СГУ на МВР-ДС-II-VI по линия на 6-то управление. Той е работил като секретен сътрудник с псевдоним „Николов“, като досието му е старателно унищожено в началото на Прехода по изричното нареждане на вицепрезидента ген. Атанас Семерджиев. Тогава десетки хиляди доноси и досиета са изгорени, заради което Семерджиев впоследствие бе и осъден. Все пак обаче е останало картончето на хазартния бос на агент.

Ген. Атанас Семерджиев (в дясно на фотоса) нарежда унищожаването на хиляди досиета в периода 1990-1991 г., когато е вицепрезидент на Желю Желев, излъчен от ВНС. Сред изгорените документи са и папките със сведения и доноси на Стефан Найденов - Цеката. Впоследствие Семерджиев е осъден

Как обаче става вербовката за специален агент на един от най-големите днешни хазартни босове у нас?

Стефан Найденов – Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг и до днес е само със средно образование – факт, с който се гордее. За първи път той влиза в полезрението на МВР, като лице което няма постоянна работа и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия. По това време МВР научава и за друг страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер, чужденци и българи. Така се стигнало до момента в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като „алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС”. Кръстев допълва в аргументите си пред ДС, че Найденов е „безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив” – все качества, ценени от службите. Вербовъчната беседа е проведена успешно на 23 август 1980 година и на агента е даден псевдоним „Николов“, който той си харесва.

Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите. На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат – агента, като основен въпрос е, лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първият държавен ръководител.

През следващите години агент „Николов“ проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е давал информация по исканата линия, дори и за свои семейни близки. За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

Миналата седмица стана ясно, че Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян Найденови са обект на разследване, не само в България, в частност от ДАНС и Специализираната прокуратура, но и в чужбина в държави като Малта, Гърция и Италия. По темата дори излязоха серия от публикации в няколко чужди медии в Европа.

На 4 октомври пък в офисите на Efbet в София влязоха хора от службите, а след това се появиха съмнения, че тримата „хазяи“ на компанията злоупотребяват с личните данни на своите клиенти.