Делата срещу Тръмп са в нова фаза

В миналото Доналд Тръмп е наричал специалния прокурор Джак Смит, който повдигна обвинението срещу него по това дело, "умопобъркан лунатик" и "гангстер"

Новини
09:23 - 04 Ноември 2023
2215
Делата срещу Тръмп са в нова фаза

Американски апелативен съд сне ограниченията за всякакви публични коментари от страна на участниците във федералния процес срещу Доналд Тръмп за предполагаемите му незаконни опити да манипулира в своя полза резултатите от президентските избори в САЩ през 2020 г., докато не бъде взето решение по жалбата на бившия президент, предаде Франс прес.

През октомври Таня Чъткан, съдията по федералния процес, чието начало е насрочено за 4 март във Вашингтон, наложи редица ограничения върху публичните коментари по адрес на прокурори, съдебни служители и свидетели по делото, засягащи както обвинението, така и защитата.

Действието на тези ограничения беше спряно за кратко след обжалване от страна на адвокатите на Доналд Тръмп, след което беше възстановено на 29 октомври, след като бяха изслушани аргументите и на двете страни.

В четвъртък вечерта Тръмп подаде нова жалба до Федералния апелативен съд на окръг Колумбия, който удовлетвори искането му за спиране на действието на ограниченията до произнасяне на съда по делото и насрочи изслушване за 20 ноември.

Съгласно ограничителното решение на съдия Чъткан, чието действие вече е спряно, бяха забранени изявленията срещу прокурори и потенциални свидетели по делото. В миналото Доналд Тръмп е наричал специалния прокурор Джак Смит, който повдигна обвинението срещу него по това дело, "умопобъркан лунатик" и "гангстер", отбелязва Ройтерс.