Делегацията ни в Рим поднесе венец на паметника на Петко войвода

Новини
16:10 - 23 Май 2023
2433
Делегацията ни в Рим поднесе венец на паметника на Петко войвода

Председателят на парламента Росен Желязков положи венец пред бюст-паметника на българския революционер Капитан Петко войвода на хълма Джаниколо в Рим.

Събитието е част от програмата на ръководената от Росен Желязков българска делегация, която е на двудневно посещение в Италия и Ватикана, предаде специалният пратеник на Lupa.bg Валерия Йонкова. 

В състава на парламентарната делегация са още заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „Продължаваме Промяната и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, членовете на делегацията ще присъстват на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“.

След това председателят на парламента Росен Желязков ще разговаря с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Джон Дънлап.

По-късно делегацията ще посети базиликата „Санта Мария Маджоре“ и ще бъдат поднесени цветя пред българската плоча, където славянските книги са получили официално признание от Ватикана.

По време на визитата си в Рим депутатите ще се поклонят пред паметника на Иван Вазов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация ще разговарят с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република Лоренцо Фонтана.

Народните представители ще присъстват на приема в българското посолство в Рим по повод 24 май и ще поднесат цветя на паметника на „Св.св. Кирил и Методий“. 

Идеята в Рим да има монумент на Капитан Петко войвода е от 2002 г. на тогавашния министър на външните работи Соломон Паси, който я предлага по време на делова среща с председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев. Мраморният бюст е дело на скулптора проф. Валентин Старчев. Организатор за изграждането на паметника е Съюзът на тракийските дружества в България, тъй като войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождаването и на присъединяването на тракийските земи към България.