Делян Добрев : Отстъпката от 1 лв. за горивата взлиза до февруари

Много партии работят в тази посока, заяви депутатът от ГЕРБ

Новини
15:44 - 12 Ноември 2022
5033
Делян Добрев: Отстъпката от 1 лв. за горивата взлиза до февруари

България има нужда от правителство на всяка цена, което да управлява поне година, за да може да се усвоят парите по европейските фондове и да се поправи Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ние смятаме, че трябва да има правителство на всяка цена и сме готови на всякакави компромиси. Без, разбира се, да позволяваме на "Продължаваме промяната" да сключват сделки за газа с 30% отгоре през посредници, дерогации за "Лукойл" и така нататък. Тоест, ако те участват - трябва да не им се позволява да правят далавери. Но трябва да има правителство, защото държавата затъва", заяви той.

Според него единствено редовно правителство би могло да предотврати тегленето на двойно по-голям държавен дълг през следващите години.

"След управлението на ПП, и това не го твърдим само ние, трябва да изтеглим още 15 млрд. тази година и в следващите две години - по още толкова. Тоест, в следващите 3 години трябва да изтеглим общо 45 млрд. дълг, при положение, че досега всяко правителство е теглило средно по 1 млрд. Даже те говорят за 48 млрд. дълг. Като приспаднем от тях 10 млрд. стар дълг, новият дълг за следващите 3 години ще е 38 млрд. нетно - новият дълг ще е повече от дълга за последните 37 години. Затова ГЕРБ настоява на всяка цена да има правителство, за да не се позволи тегленето на такъв дълг", заяви Добрев.

Той очаква до февруари отстъпката от 1 лв. на литър гориво да стане факт, защото има подготвени много законопоректи от различни партии в тази посока и явно има съгласие по въпроса в Народното събрание. Изтъкна, че от ГЕРБ-СДС първи са отправили това предложение.