Делян Добрев се среща с лидерите на сглобката

Той ще настоява дерогацията на "Лукойл" да отпадне от януари

Новини
07:55 - 05 Декември 2023
1915
Делян Добрев се среща с лидерите на сглобката

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обяви, че подготвя ново предложение за отпадане на дерогацията за "Лукойл", но от 1 януари 2024 година. 

Реакцията на депутата от ГЕРБ е провокирана от изявление на премиера Денков, който бе категоричен, че "Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един европейски регламент и нито един български закон".

Добрев казва, че ще разговаря с лидерите на всички политически партии, подкрепящи кабинета. Той отново критикува премиера, заявявайки, че си "къса ризите", за да защитава "Лукойл Нефтохим".

Ето какво написа Добрев в профила си във Фейсбук:

"Еврокомисар Макгинес заяви, че приветства "изключително силно" желанието на България да премахне дерогацията на Лукойл за внос на руски петрол.

Утре ще подготвя ново предложение за отмяна на дерогацията от 01.01.2024 и ще разговарям с всички лидери, подкрепящи правителството, и по-конкретно Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Припомням, че дерогацията беше издействана от България по време на кабинета "Петков". Тогава финансовият министър Асен Василев заплаши Европейската комисия да разреши на "Лукойл" да ползва руски нефт до края на 2024 г. или страната ни ще блокира целия санкционен пакет. От това спечели само Лукойл - милиарди.

Днес излагацията пред ЕК продължи. Денков пак къса ризи какви пичове са Лукойл и как няма никакви проблеми с тях. Остана ли някой, който да не е разбрал кой поръчва музиката и кой играе казачока?".