Делян Пеевски: Лъжа е, че имам фирма в САЩ!

Новини
00:13 - 10 Юни 2021
9197
Делян Пеевски: Лъжа е, че имам фирма в САЩ!

„Нямам нито фирми, нито банкови сметки, нито недвижими имоти в Съединените щати. Българското финансово министерство публикува лъжа, че фирма "Pure blue event management" LLC е моя собственост и е регистрирана в САЩ." Това обяви Делян Пеевски тази вечер, цитиран от сайта "Блиц".

"Във въпросната компания съм имал дялово участие, но тя е била регистрирана в Обединените арабски емирства, а не в Америка. Абсолютни манипулации са твърденията, че притежавам фирма в САЩ. Не прави чест на служебното правителство да замесва моето име в подобни лъжи”, казва още Делян Пеевски.

Изявлението му дойде, след като в сряда късно следобед финансовото министерство публикува списък от нови 34 български фирми, на които могат да бъдат наложени санкции по Закона „Магнитски”. По този начин черният списък допълва 64-те компании, за които се посочва, че са собственост на Васил Божков, Пеевски и Желязков.

Според съобщението на финансовото министерство те попадат в обхвата на решение №441 на МС, с което беше прието да се включат в списъка и всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните 5години от лицата, включени в списъка на OFAC. Сред посочените фирми е и "Pure blue event management" LLC, за която е написано,че е регистрирана в САЩ и е свързана с Пеевски. Това обаче се оказа подвеждаща информация, което е парадоксално, защото все пак излиза от висш държавен орган.

Бившият депутат от ДПС е категоричен, че единственият санкционен списък по Закона „Магнитски” е този, който бе оповестен от Департамента на САЩ. „Всичко останало по тази тема, както и разширяване на този списък, е спекулация”, подчертава бизнесменът.